När man tar del av förhandsvisningar inför Microsofts stora utvecklarkonferens Build som går av stapeln nu står det klart att mjukvarujätten kommer att fokusera på två koncept. Det första är de så kallade AI-assistenterna eller Copilots som de själva benämner dem som vi redan sett flera exempel på att de rullat ut nu under våren. Det andra är plugins.

En copilot är en applikation som använder modern AI och stora språkmodeller som GPT-4 för att hjälpa människor med komplexa eller kognitiva uppgifter.

Microsoft introducerade dessa assistenter egentligen redan för två år sedan med det AI-baserade kodassistensverktyget Github Copilot som ska underlätta för utvecklare att skriva kod.

Mjukvarujättens budskap är att de här assistenterna utgör ett paradigmskifte för utvecklare och hur de arbetar, men också att det förändrar sättet som mjukvara byggs på, hur man föreställer sig nya produkter, användarupplevelsen, arkitekturen och hur man tänker på säkerhet.

En kritisk komponent i hela den här visionen är assistenternas förmåga att interagera med annan mjukvara och utöka funktionaliteten i dessa applikationer. Det här sker via plugins. OpenAI har sedan tidigare släppt plugins för ChatGPT och Microsoft för Bing, som ska förstärka förmågan hos AI-system och möjliggöra för dem att interagera med API:er för annan mjukvara.

Plugins är själva kopplingen mellan assistenterna och resten av den digitala världen.

Under vd Satya Nadellas keynote på tisdagskvällen svensk tid talar han om att det som sker nu är något stort. I november förra året skedde ”en uppgradering där vi gick från cykeln till ångmotorn med lanseringen av Chat GPT”, som han uttrycker det.

– Hur vi som utvecklare bygger förändras fundamentalt nu. Jag tänker först och främst på codespaces och att kunna sätta upp den miljön på sekunder i stället för minuter, Dev Box kan du ha på en timme och tänk på vad Github Copilot gör för produktiviteten. Det här tar tillbaka både glädjen och flödet i programmering, säger han.

– Så hur vi bygger mjukvaran förändras radikalt nu, samtidigt handlar den här konferensen om det vi bygger.

Satya Nadella säger vidare att Microsoft under konferensen kommer att visa upp över 50 nya uppdateringar, men han slog ett särskilt slag för fem nyheter:

Först och främst tar han upp att sökmötorn Bing integreras i ChatGPT, vilket ska ge användarna sökfunktion i chattgränssnittet. Bakgrunden är att ”sök är en nyckelfunktion”, som Nadella uttrycker det.

Sedan tar de sin assistent till Windows med Windows Copilot. ”Detta kommer att göra alla användare till en power-användare av Windows”, säger Nadella.

Copilot stack. Efter att de ”byggt alla de här assistenterna med en gemensam arkitektur vill vi göra den tillgänglig så att alla här kan bygga sin egen copilot för sina applikationer”, säger Nadella.

Därefter lyfter Nadella Azure AI Studio, en ”heltäckande verktygskedja” för att bygga sina AI-appar och assistenter, som innefattar allt från att bygga och träna sina modeller till inbyggd säkerhet.

Det sista lanseringen som Satya Nadella tar upp under sin keynote är Microsoft Fabric som ska föra samman ”alla verktyg som dataproffs behöver”. Det är en produkt som de är klara med efter flera års utveckling och som ska föra samman datalagring, analys, hantering och affärsmodeller.

Microsoft Build inleds nu och kommer att pågå fram till och med torsdag.