Microsoft kombinerar sina befintliga produkter för datalagring, business intelligence och dataanalys till ett enda erbjudande, kallat Microsoft Fabric, meddelade företaget under Build-konferensen nyligen.

Analytiker säger att detta kan hjälpa företag att kombinera arbetsbelastningar och samtidigt minska it-integrationens komplexitet och kostnader.

Lanseringen av en enhetlig dataanalysplattform i form av Microsoft Fabric kan ses som svar på den massiva uppsjö av produkter som finns i ett företags moderna datastack, enligt Sanjeev Mohan, chefsanalytiker på SanjMo.

– Microsoft inser att deras kunder vill minska integrationskostnaderna och komplexiteten. Det är inte så att kunderna inte vill spendera pengar, men de letar efter bättre värde för sina it-investeringar, säger Sanjeev Mohan och tillägger att om Fabric kan leverera rätt resultat kan det vara den rätta strategin för leverantören.

Förutom att minska it-komplexiteten kan Fabric också bidra till att minska kostnaderna, säger Sanjeev Mohan.

– En integrerad lösning bör kosta mindre än en samling specialiserade lösningar av bästa kvalitet. Den förintegrerade Fabric minskar också integrationskostnaderna och den kompetens som krävs för att lära sig olika verktyg.

Även Microsoft hävdar att det är enklare att köpa och hantera resurser med Fabric.

”Kunderna kan köpa en enda pool av beräkningsresurser som driver alla arbetsbelastningar i Fabric. Den universella beräkningskapaciteten minskar kostnaderna avsevärt, eftersom all oanvänd beräkningskapacitet i en arbetsbelastning kan användas av vilken som helst av arbetsbelastningarna”, säger företaget i ett uttalande.

Enligt Boris Evelson, chefsanalytiker på Forrester, måste rådata, oavsett om de är transaktionella, operativa eller något annat, gå igenom steg som sourcing, extrahering, flytt, integrering, rensning, modellering och katalogisering innan de kan omvandlas till värdefull information.

– Vanligtvis kommer en del av de tekniker som stöder varje steg från olika leverantörer och data- eller analytiker måste lägga tid på integration, säger Boris Evelson och tillägger att även om Fabric inte helt eliminerar behovet av att integrera komponenter, minskar det integrationstiden och ansträngningen, vilket gör att data- och analysanvändare kan koncentrera sig mer på att lösa affärsproblem och ta tillvara affärsmöjligheter.

Microsoft Fabric innehåller sju kärntjänster och verktyg

Microsoft Fabric, som enligt företaget använder en enhetlig arkitektur för att tillhandahålla en mjukvara-som-tjänst-upplevelse till utvecklare för att hjälpa till att hämta insikter från rådata och presentera den för affärsanvändare.

Den nya analyssviten kommer med sju kärnmoduler och verktygssatser, inklusive datakopplingar, datateknikverktyg, dataarbetsflöden för datavetenskap och analysverktyg bland andra, tillade det.

En modul som för närvarande är i förhandsversion, Data Factory, ger över 150 kopplingar till moln och lokala datakällor, vilket möjliggör en dra och släpp-upplevelse för datatransformation tillsammans med förmågan att orkestrera datapipelines, säger Microsoft.

Microsoft har också paketerat modulen Synapse Data Engineering, även den i förhandsversion, som hjälper till med modellering i Apache Spark, heter det.

Fabric innehåller också Synapse Data Science, ett end-to-end-arbetsflöde för dataanalytiker för att bygga sofistikerade AI-modeller, och Synapse Data Warehousing, som kombinerar lakehouse-arkitektur och datalagringsverktyg med möjligheten att köra SQL på öppna dataformat, säger företaget. Båda finns i förhandsversion.

En annan modul som fortfarande är i förhandsversion är Synapse Real-Time Analytics, som kommer att göra det möjligt för utvecklare att arbeta med strömmande data och analysera stora volymer semistrukturerad data, säger Microsoft.

Dessutom integrerar företaget en Power BI-modul i Fabric för att hjälpa affärsanalytiker och affärsanvändare i ett företag att generera insikter från data med stöd av AI-baserade verktyg.

Power BI-upplevelsen är också djupt integrerad i Microsoft 365, heter det.

Enligt Amalgam Insights chefsanalytiker Hyoun Park stänger tillägget av Power BI till Fabric en mängd olika hål i Power BI som gjorde att det såg mindre företagsklart ut jämfört med analytiska plattformar som Qlik, TIBCO eller SAS.

Microsoft säger att Fabric kommer att levereras med en Data Activator-modul som är inriktad på realtidsdetektering och övervakning av data. Den kommer att kunna utlösa meddelanden och åtgärder när den hittar specifika mönster i data, säger företaget och tillägger att modulen för närvarande var i privat förhandsgranskning.

Alla de sju modulerna kan testas på företagets portal.

Azure OpenAI-tjänst läggs till i Microsoft Fabric, Copilot kommer snart

Microsoft lägger även till sin Azure Open AI-tjänst i Fabric och kommer snart att integrera GPT-drivna Copilot i analysplattformen, säger företaget.

”Med Copilot i Microsoft Fabric kan användare använda konversationsspråk för att skapa dataflöden och datapipelines, generera kod och hela funktioner, bygga maskininlärningsmodeller eller visualisera resultat”, säger Microsoft.

Tillägget av Azure OpenAI-tjänsten och Copilot kommer att påskynda det arbete som utförs av dataspecialister i Microsoft Azure genom att bryta ner många av barriärerna mellan lösningar, säger Bradley Shimmin, chefsanalytiker på Omdia.

– Det bör också påskynda införandet av Microsofts egna grundläggande modeller och uppriktigt sagt hela företagets verktygsportfölj för maskininlärning, säger Bradley Shimmin.

Detta kan också ses som Microsofts fortsatta ansträngningar att integrera API:er för stora språkmodeller från OpenAI:s stall i hela sin portfölj, enligt Sanjeev Mohan.

Företag kan också kombinera stora språkmodeller från Azure OpenAI-tjänsten tillsammans med sina egna data för att skapa sina egna konversationsbaserade språklösningar, säger företaget och tillägger att Copilot inte har tränats på ett kunddata.


Fabric får stöd för Onelake 

Enligt Microsoft lagras alla Fabrics data och arbetsbelastningar i en flermolnig datasjö som kallas Onelake, i likhet med 365-applikationsdata som lagras i Onedrive.

”Data organiseras i en datahubb och indexeras automatiskt för upptäckt, delning, styrning och efterlevnad. Det ger ett enda, enhetligt lagringssystem för alla utvecklare, där det är enkelt att upptäcka och dela data med policy- och säkerhetsinställningar som verkställs centralt”, säger Microsoft i ett uttalande.

Detta hjälper till att undvika datasilos på grund av att olika utvecklare skapar och konfigurerar sina egna isolerade lagringskonton, förklarar företaget och tillägger att Onelake gör det möjligt för företag att virtualisera data lake-lagring i ADLS Gen2, AWS S3 och Google Storage.

Enligt Forresters Boris Evelson kommer introduktionen av Onelake att göra det enklare för företag att skapa sin egen minidatasjö på några minuter i stället för dagar eller veckor.

– Det är sant att det fortfarande kommer att ta tid att göra datasjön redo för verksamhetskritiska appar, men prototyper, proof-of-concepts och agil utveckling kommer att bli enklare, säger analytikern.

Dessutom behandlar Fabric Parquet-filer som ett inbyggt dataformat som är standard för alla arbetsbelastningar.

"Detta djupa engagemang för ett gemensamt öppet dataformat innebär att kunderna bara behöver ladda in data i sjön en gång och att alla arbetsbelastningar kan arbeta med samma data, utan att behöva ta in den separat", säger företaget och tillägger att detta innebär att OneLake stöder strukturerad data av alla format och ostrukturerad data.

Enligt Boris Evelson kan antagandet av open source-formatet innebära en enorm besparing av tid, arbete och lagringsutrymme.

– Onelake i sig är inte open source, men under ytan är datastrukturen baserad på ett open source-format som heter Parquet – ett dataformat som är optimerat för analys. Detta innebär att en datasjö, ett datalager och en BI-plattform (i detta fall Power BI) kommer att använda exakt samma format, och viktigast av allt, samma instans/version av data, säger Boris Evelson.

Vidare berättade Microsoft att man planerar att införa en universell säkerhetsmodell för Fabric som hanteras i OneLake för att hjälpa företag att hantera datasäkerhet över olika datamotorer, moduler eller verktyg.

Modellen kommer att säkerställa att alla datamotorer eller moduler tillämpar säkerhetsmodellen när de behandlar förfrågningar eller andra uppgifter, säger företaget.


Kommer Microsoft att kunna kapitalisera på Fabric?

Lanseringen av Microsoft Fabric kan, enligt analytiker, gå åt båda hållen när det gäller dess genomslag och popularitet.

– Om alla företagsanvändare av Office 365 får en kopia av Fabric, precis som de får en kopia av Power BI för närvarande med E5 Office 365-licensen, kommer det att ha samma virala effekt som Power BI, säger Boris Evelson.

Constellation Researchs chefsanalytiker Doug Henschen varnar dock för att Fabrics framgång kanske inte kommer över en natt.

– Vi måste komma ihåg att allt som lanseras fortfarande är i förhandsversion och Microsoft har en blandad meritlista när det gäller framgångar inom områden som datalagring. Azure Synapse, som lanserades senast, har inte fått någon större spridning eller uppskattning av kunderna som en lakehouse-plattform, säger Doug Henschen och tillägger att företag vanligtvis inte byter dataplattform snabbt.

Microsoft Fabric kan jämföras med Google Data Plex, SAP Data Sphere och IBM Data Fabric, enligt analytikerna.