Efter att amerikanska Federal Trade Commission, FTC, gått ut och bett om kommentarer kring potentella konkurrensproblem på molnmarknaden pekar ett antal teknikföretag ut Microsoft och även Oracle för oskäliga licensvillkor.

Google beskriver i sitt brev till Microsofts licensrestriktioner som en "komplex väv" som hindrar företag från att diversifiera sina leverantörer av mjukvara för företag, rapporterar CNBC.

Och man pekar också ut Microsofts kontroll som en nationell cybersäkerhetsrisk med exempel där Micrisoftprodukter varit inblandade – som SolarWinds-intrånget.

Även branschorganisationen Netchoice, med medlemmar som Amazon, Meta, Google och andra mindre teknikaktörer, kritiserar Microsoft och Oracle, rapporterar Reuters.

”Trots den livliga konkurrensen i molnbranschen använder ett fåtal leverantörer konkurrensbegränsande metoder för att befästa sin ställning, oftast genom att hindra kunder från att byta leverantör i jakt på lägre kostnader, starkare tjänsteerbjudanden och mer innovativa lösningar för sina företag”, skriver organisationen.