Kundernas nöjdhet med sina it-leverantörer dalar något jämfört med förra året. Det visar analysföretagets årliga rapport om leverantörskvalitet där 1 100 svenska verksamheter deltagit.

Men de ledande leverantörerna håller samtidigt ställningarna och kundernas nöjdhet ligger på samma nivå som i fjol.

Generellt upplever kunderna också att leverantörerna blivit mer proaktiva något som Radar kopplar till att tjänsteleverantörerna aktivt har arbetat med att avvärja de ökande hoten utifrån som tredjepartintrång, störningar och attacker mot outsourcing eller molntjänstaktörer.

– Resultatet i Radar Leverantörskvalitet 2023 visar att proaktivitet i relationen värderas allt högre under en period med ansträngda budgetar, osäker ekonomi och ökad cyberhot för köparsidan, säger Radars vd Hans Werner i en kommentar.

I rapporten konstateras också att det osäkra värdsläget och hårdare lagkrav gör att intresset ökar för lokala alternativ eller så kallad nearshore som alternativ till offshore för outsourcing av infrastruktur och drift.

– Från att tidigare primärt ha varit en kostnadsfråga får säkerhet och tillgänglighet nu ett större fokus i val av outsourcingpartner, vilket påverkar kravställningen på leverantörer, säger Hans Werner.

Fyra kategorier med fem i topp

Infrastruktur och drift
Proact, Orange Business, Nordlo, Asurgent, Advania

Användarnära it-tjänster
Advania, CGI, GDM, IT-Total, Nordlo

Verksamhetsnära it-tjänster
Softronic, Nordlo, Knowit, Columbus, Advania

Konsulttjänster
Addpro, Castra, Nexer, Proact, Truesec