EU-kommissionen har nu inlett en granskning av Amazons planerade köp av Irobot för 1,7 miljarder dollar. Irobot är mest kända som tillverkaren av den populära robotdammsugaren Roomba.

Kommissionen säger sig vara bekymrad över att köpet kan låta Amazon begränsa marknaden för robotdammsugare och stärka sin position inom marknaden för onlinemarknader för tredjepartsförsäljare och andra datarelaterade marknader.

Efter en första utredningen konstaterar EU-kommissionen att Amazons onlinemarknadsplats är en särskilt viktig försäljningskanal för robotdammsugare i flera EU-länder. Amazon kan ha möjligheten och incitamentet att stänga ute konkurrenter till Irobot och särbehandla företagets egna robotdammsugare.

"Vi fortsätter att arbeta genom processen med EU-kommissionen och är fokuserade på att hantera deras frågor och identifierade bekymmer", säger Amazons talasperson Alexandra Miller i ett uttalande skriver The Verge och fortsätter.

"Irobot tävlar intensivt med andra dammsugarförsäljare och erbjuder praktiska och uppfinningsrika produkter. Vi tror Amazon kan erbjuda företag som Irobot resurserna att snabba på utvecklingen och investera i kritiska funktioner samtidigt som priset sänks för konsumenten."

EU-kommissionen ska fatta ett beslut kring om köpet ska godkännas eller blockeras innan den 15 november.