Uppdatering (2023-11-09):

Efter 118 dagar har medlemmarna i Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) avslutat sin strejk, något som innebär att det nu är fritt fram att återuppta inspelningarna av filmer och tv-serier i Hollywood.

Enligt Engadget sätter en av punkterna i det nya avtalet stopp för möjligheten att använda artificiell intelligens för att ersätta populära skådespelare med digitala kopior, något som flera filmbolag uttryckt intresse för.

Sedan tidigare har även manusförfattarna lyckats få till ett avtal rörande användningen av AI, så troligtvis lär det inte bli några fler strejker i Hollywood under de närmsta åren.

Tidigare (2023-07-14):

USA:s 160 000 fackanslutna skådespelare meddelar nu att de går ut i strejk efter att kontraktsförhandlingarna mellan fackföreningen SAG-AFTRA och USA:s filmstudios och streamingföretag havererat, rapporterar The Hollywood Reporter.

Fackföreningen har bland annat velat se nya regler för att skydda skådespelares digitala liknelser. Två månader tidigare gick även Hollywoods manusförfattare ut i strejk efter att förhandlingar kring hur intäkterna från streamingtjänster ska fördelas fallit samman.

”Hela affärsmodellen har ändrats av streaming, digitalisering och AI. Det här är ett ögonblick i historien som är ett sanningens ögonblick. Om vi inte står upp nu, kommer vi alla vara i fara, vi kommer riskeras att ersättas av maskiner”, säger SAG-AFTRA:s president Fran Drescher.

Dubbelstrejken förväntas stänga ner mängder av stora film och tv-produktioner i USA.

Läs också: Helt AI-genererat läkemedel börjar testas på människor