Lönsamma molnaffärer är en viktig ingrediens för både Googles moderbolag Alphabet och Microsoft som i sina kvartalsrapporter redovisar intäkter som slår analytikernas förväntningar.

För Google, vars molnverksamhet blev lönsam först under förra kvartalet, lyfter intäkterna på molnsidan med 28 procent. För Microsofts Azure ökar intäkterna med 26 procent.

– Google levererade inte bara en fantastisk vinst per aktie som överträffade förväntningarna vid en tidpunkt då investerarna ifrågasatte företagets förmåga att hålla jämna steg med andra teknikjättar mitt i AI-frossan, man gjorde det också med en betydande marginal, säger Thomas Monteiro, senioranalytiker på Investing.com till Reuters.

– Google har äntligen konsoliderat sig som en ledande kraft inom den mycket omstridda molnsektorn och har nu utrymme att fokusera sin expansion inom AI-området.

Microsofts vd Satya Nadella konstaterar att Microsoft inte är störst på molninfrastruktur som andra företag kan använda för att köra appar och webbplatser – där leder Amazon – så är företaget nummer när det gäller att sälja molnbaserade AI-tjänster. En liten kategori som dock växer snabbt sedan Chat GPT släpptes, skriver CNBC.

– Om du tänker på Azure, så har vi utvecklat Azure under åren, från att ha legat efter, och nu är vi en stark nummer två – i täten när det gäller dessa nya arbetslaster, säger han.