Den nya zeeländska snabbköpskedjan Pak ‘n’ Save har släppt en måltidsplanerings-AI som ett sätt för sina kunder att hitta inspiration till vad de kan göra av sina rester när levnadskostnaderna i landet är så höga.

The Guardian skriver att vissa användare då börjat be AI-applikationen att göra maträtter baserade på annat än livsmedel och postat resultaten på sociala medier. AI-applikationen har bland annat föreslagit smörgåsar med myrgift och lim, "blekmedelsinjicerad risöverraskning" och en "färsk andedräkt"-mocktail med blekmedel.

Ett av recepten, som applikationen kallade för "aromatisk vattenmix" och beskriver som "den perfekta ickealkoholhaltiga drycken att släcka din törst och friska upp dina sinnen", hade i själva verket skapat dödlig klorgas.

En talesperson för Pak ‘n’ Save säger att de är besvikna över att "en liten minoritet har försökt att använda verktyget på att olämpligt vis som det inte är ämnat för". Pak ‘n’ Save säger att de kommer fortsätta "finjustera kontrollerna" för applikationen för att försäkra att den är säker att använda.

I AI-applikationens instruktioner står det att den inte bör användas av någon under 18 år och att recepten inte är granskade av en människa. I instruktionerna står det också att applikationen inte kan garanteras producera kompletta eller balanserade måltider som är lämpliga att äta.

Läs också: Så lyfter svenska molntjänster matbutiker – ”de ligger långt fram”