Amerikanska FBI varnar för att det blir allt vanligare att cyberkriminella använder sig av betaversioner av appar i syfte att stjäla känslig information.

Anledningen är att säkerhetskraven för betaversioner ofta är lägre än för skarpa versioner, något som gör det enklare att gömma skadlig kod i mjukvaran.

När användarna installerar betaversionerna i fråga ombeds de att skriva in personuppgifter och logga in på sina bankkonton eller andra tjänster. Därefter är det en smal sak för hackarna att utnyttja informationen för personlig vinning.

Nyligen rapporterade till exempel Sophos att Iphone-användare lurats att ladda ner betaversionen av Cryptorom, en app som påstås hjälpa till med investeringar i kryptovalutor. När appen väl har installerats dirigeras trafiken om till en server som tillhör en grupp hackare.

För att vara på den säkra sidan bör du vara extra uppmärksam när det gäller betaversioner av appar. Om du till exempel ombeds att skriva in känslig information eller godkänna insamling av data bör du dra öronen åt dig och avinstallera appen i fråga så snabbt som möjligt.