När Gartner presenterar sin hajpkurva för framväxande tekniker för 2023 är det generativ AI som lägger sig överst, på positionen som analysföretaget kallar ”toppen av uppblåsta förväntningar”. Det innebär att den initiala hajpen nått sin topp och att tekniken i fråga nu kan förväntas ge stora effekter inom två till fem år.

– Populariteten för många nya AI-tekniker kommer att ha en djupgående inverkan på företag och samhälle. Den massiva träningen och skalningen av AI-grundmodeller, det virala anammandet av konversationsagenter och spridningen av generativa AI-applikationer signalerar en ny våg av arbetskraftsproduktivitet och maskinkreativitet, säger Arun Chandrasekaran på Gartner i ett pressmeddelande.

Gartner pekar i övrigt ut fyra huvudtrender på årets hajpkurva: framväxande AI, utvecklarupplevelse (devx), allomfattande moln samt människocentrerad säkerhet och integritet.

– Även om alla ögon är riktade mot AI just nu, måste cio:er och cto:er också rikta sin uppmärksamhet mot andra framväxande tekniker med transformationspotential. Detta gäller bland annat teknik som förbättrar utvecklarupplevelsen, driver innovation genom det allomfattande molnet och levererar människocentrerad säkerhet och integritet, säger Melissa Davis på Gartner.