Spotify ska övervägt att stoppa podcasts som spelar upp vitt brus från plattformen efter att företaget upptäckt hur mycket reklampengar som betalades ut till dessa, rapporterar Bloomberg. Vitt brus-poddar innehåller exempelvis ljud från vågor som slår mot en strand och liknande ljud som vissa lyssnare upplever som lugnande eller behagliga.

Vitt brus-innehåll ska fått allt större utrymme på Spotify efter att streamingtjänstens algoritm börjat ge "prat"-innehåll som poddar extra fokus till följd av företagets satsning på dessa. Enligt interna dokument ska podcasta med vitt brus och annat ambient ljud stått för över tre miljoner dagliga lyssningstimmar på streamingtjänsten.

Spotify uppges ha övervägt att ta bort liknande podcaster och förhindra framtida uppladdningar för att istället guida lyssnare till annat innehåll som skulle vara mer lönsamt för plattformen. På så vis hoppades Spotify att öka sin årliga bruttovinst med mellan 35 och 38 miljoner euro, motsvarande mellan 383 och 416 miljoner kronor. I slutändan inträffade inte detta.

"Förslaget blev inte av – vi fortsätter att ha podcasts med vitt brus på vår plattform", säger en talesperson för Spotify till Bloomberg.

Den senaste tiden har flera ägare av podcasts med vitt brus samtidigt sagt att vissa av deras avsnitt försvunnit från Spotify utan förklaring, vilket resulterat i förlorade spelningar och intäkter. Spotify säger till Bloomberg att de inte kan kommentera specifika avsnitt men säger att företaget gör rutintester och kontaktar kreatörer i olika fall.

Läs också: Spotify får GDPR-bot på 58 miljoner