Till följd av EU:s Digital Services Act gör Meta det nu möjligt för Instagram- och Facebook-användare att välja bort företagets rekommendationsalgoritmer vid fler tillfällen.

Digital Service Act kommer att börja gälla för både Instagram och Facebook senare i augusti. En del av lagpaketet innebär att stora onlineplattformar måste göra det möjligt för användare att kunna välja bort personliga rekommendationer.

Detta innebär att rekommendationsalgoritmen inte längre behöver vara aktiv exempelvis för funktioner som Reels och Stories eller när användare gör sökningar på Instagram eller Facebook. Istället kommer det gå att se innehållet kronologiskt och avgränsa det till saker som användaren själv valt att följa.

Det har sedan tidigare varit möjligt att ta del av vissa delar av Instagram och Facebook utan rekommendationsalgoritmer.

"Meta har länge förespråkat för en harmoniserad regulatorisk regim som effektivt skyddar användares rättigheter online, samtidigt som den fortsätter möjliggöra innovation. Av denna anledning välkomnar vi ambitionen för större transparens, ansvarstagande och förstärkningen av användare som är centrala i regleringar som DSA, GDPR och ePrivacy Directive", skriver Meta i ett pressmeddelande.

Läs också: Kanada kräver att Meta tillåter nyheter om skogsbränderna