Terry Gou, den 72-årige miljardären och grundaren bakom Foxconn, världens största kontraktstillverkningsföretag inom elektronik, säger nu att han ställer upp i Taiwans presidentval som äger rum i januari 2024.

"Ge mig fyra år och jag lovar att jag kommer möjliggöra 50 år av fred för Taiwansundet och bygga den djupaste grunden för gemensam tillit över sundet", sa Terry Gou i samband med att han meddelade sin kandidatur, rapporterar Reuters.

"Taiwan får inte bli Ukraina och jag kommer inte låta Taiwan bli nästa Ukraina", säger Terry Gou och refererar till att Kinas regim anser att Taiwan är en del av landets territorium.

Terry Gou är den fjärde personen som ställer upp i Taiwans presidentval. I väljarundersökningarna som publicerats före att han tillkännagav sin kandidatur har han legat en bra bit bakom den nuvarande favoriten, Democratic Progressive Partys (DPP) William Lai, som också är den sittande vicepresidenten.

Enligt en undersökning gjord av tidningen My Formosa har Terry Gou i dagsläget 12 procent av väljarnas röster. Han har fram tills den 2 november på sig att samla in 300 000 röstsignaturer om han ska kunna ställa upp i valet som en självständig kandidat. Terry Gou ställde även upp i presidentvalet 2019, samma år som han slutade som chef för Foxconn.

Läs också: Kina öppnar plånboken för chippexpertis – betalar stora bonusar