SAP har utsett en ny global chef för artificiell intelligens, Walter Sun, efter att den tidigare chefen slutat för att grunda sin egen AI-startup.

Under de senaste 18 åren har Walter Sun arbetat på Microsoft, senast som AI-chef för affärs- och applikationsplattformsgruppen. Sun har en doktorsexamen från MIT och fortsatte att publicera akademiska forskningsrapporter under sin tid på Microsoft, och undervisade dessutom vid universiteten i Seattle och Washington.

Som en del av Microsofts utvecklingsteam skapade Sun Bing Predicts, den inferensmotor som ger prognoserna "favorit att vinna" under sökresultaten för sportmatcher och försökte förutsäga vinnaren av det amerikanska presidentvalet 2016. (Spoilervarning: det misslyckades.)

Mer användbart för företag var att han också hjälpte till att utveckla Dynamics 365 AI for Market Insights, en funktion för Microsofts ERP- och CRM-plattform som skannar sökdata för att ge företag information om framväxande trender i socialt intresse och känslor kring deras varumärken.

Senast var han involverad i introduktionen av Dynamics 365 Copilot, som bygger på OpenAI:s generativa AI-modell GPT-4 för att bland annat hjälpa marknadsförare att skriva engagerande säljpitchar. I ett blogginlägg nyligen beskrev Sun hur Microsofts forskare genomförde experiment för att jämföra prestandan hos olika AI-modeller för användning i Dynamics 365. Hans kollegor studerade också hur man skriver de mest effektiva uppmaningarna för att få användbara svar från generativa AI-system.

Sun ersätter Feiyu Xu som SAP:s globala chef för AI. Xu har grundat Nyonic, en Berlinbaserad startup som har som mål att bygga branschfokuserade, flerspråkiga AI-modeller som uppfyller europeiska etiska och juridiska standarder.