The Cleveland Bakers and Teamsters Pension Fund, som är en av Amazons aktieägare, stämmer nu företagets grundare Jeff Bezos och Amazons styrelse för att ha utövat dålig omdömme gällande företagets kommersiella satellitinternetsystem Project Kuiper.

Gizmodo skriver att enligt Cleveland Bakers and Teamsters Pension Fund ska Amazons styrelse tagit ett förhastat beslut när de valde Jeff Bezos privata rymdföretag Blue Origin och United Launch Alliance, ULA, för projektet. Styrelsen påstås ha fattat beslutet utan större analys, utan att skydda förhandlingarna från Jeff Bezos intressekonflikt och utan att överväga Spacex som en möjlig leverantör på grund av Jeff Bezos personliga tävlan med Spacex vd Elon Musk.

Amazon har bestämt att Blue Origin, ULA, och Arianespace ska skjuta upp majoriteten av Project Kuipers 3236 planerade internetsatelliter. Värt att nämna i sammanhanget är att ULA också använder sig av BE-4-motorer som är byggda av Blue Origin. Värdet för kontrakten ligger på 1,7 miljarder dollar. I ett mejl till Gizmodo säger en talesperson för Amazon att:

"Påståendena i stämningsansökan saknar helt grund och vi ser fram emot visa det genom den juridiska processen."

Läs också: Amazons satellitinternet snart i luften – så mycket kostar antennerna