Microsoft skriver på sin blogg att företagets säkerhetsavdelning, Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), observerat att hackare med kopplingar till regimen i Kina börjat använda sig av generativ AI för att driva propagandakampanjer för att skapa politisk splittring i USA.

Kampanjerna ska använda sig av visuellt material som fokuserar på politiskt känsliga ämnen i landet, som hanteringen av skjutvapen, och sprida nedsätta innehåll om politiska figurer och symboler i USA.

Enligt Microsoft är aktiviteten en del i ett större globalt arbete som Kinas regim också använder för att sprida en mer positiv bild av Kina på flera olika språk och onlineplattformar.

Microsoft skriver att Kina ska ha över 230 statligt anställda som utger sig för att vara självständiga sociala medier-influencers på samtliga stora sociala medier-plattformar i västvärlden. Totalt ska dessa influencers sammanlagt nå över 103 miljoner användare på åtminstone 40 olika språk.

Företaget förväntar sig att de kinesiska aktörerna kommer fortsätta utveckla sin användning av generativ AI framöver. Däremot återstår det att se hur och när användningen kan komma att skalas upp.

Läs också: Iphone-förbud på kinesiska myndigheter