Nu drar ett av de största konkurrensmålen på länge igång i USA och det är Google som står inför skranket.

Stämningen lämnades in redan för tre år sedan och Google anklagas för att ha missbrukat sin ställning på sökmarknaden och riggat den till sin fördel.

Åklagarna hävdar att det sker genom en form av mutor – nämligen att man betalar miljarder dollar per år för att bli standardsökmotor på Iphone, i Safari och i Firefox, rapporterar AP. 

Google å sin sida hävdar att det finns gott om konkurrenter trots att företaget dominerar marknaden med en andel på runt 90 procent – det handlar om Microsofts Bing och webbplatser som Amazon och Yelp, där konsumenter kan ställa frågor om vad de ska köpa exempelvis.

Att så många använder Google handlar i stället om att sökmotorn hela tiden blir bättre och att ”googla” blivit synonymt med att söka på internet anser företaget.

Rättegången, som börjar bara några veckor efter 25-årsdagen av den första investeringen i Google, ska pågå under de kommande tio veckorna. Ett beslut från domaren väntas inte komma förrän efter årsskiftet. Om domaren kommer fram till att Google brutit mot lagen är det dags för ännu en rättegång där det ska avgöras vilka de rättsliga följderna för Google blir.