Det cyberkriminella gänget Bianlian påstår att de lyckats stjäla data från "världens största välgörenhetsorganisation", det vill säga Rädda Barnen, rapporterar The Register.

Bianlian säger att de totalt fått tag i 6,8 terabyte med data. Detta inkluderar personlig, medicinsk och hälsodata såväl som över 800 gigabyte med finansiell data. Bianlian säger att de kommer läcka datan om inte en lösensumma betalas ut av den drabbade organisationen.

Rädda Barnen bekräftar för The Register att organisationen utsatts för ett intrång:

"Rädda Barnen drabbades nyligen av en it-incident som innebar obehörig åtkomst till en del av vårt nätverk. Det har inte förekommit några driftstörningar och organisationen fortsätter att fungera som vanligt för att bygga en bättre framtid för barn över hela världen.

Vi arbetar hårt med externa specialister för att förstå vad som hände och vilka uppgifter som påverkades så att vi kan vidta alla lämpliga nästa steg. Denna process är komplex och tar tid, men förblir vår absoluta prioritet. Våra system är också säkrade och vi är övertygade om att vår it-infrastruktur fortsätter att fungera.

Den här typen av incidenter är en realitet som alla organisationer ställs inför, men det är en besvikelse att Rädda Barnen, vars huvudsyfte är att hjälpa de mest behövande, också är föremål för sådan otillbörlig aktivitet. Vår utredning pågår och vi kommer att fortsätta att samarbeta med berörda myndigheter. Vi kommer att gå till botten med det här, och vi tackar alla våra medarbetare och bidragsgivare för deras tålamod och förståelse under tiden."

Välgörenhetsorganisationen som grundades 1919 har omkring 25 000 anställda och har hjälpt över en miljard barn genom sitt arbete.

Bianlian-gänget har varit aktiva sedan i juni 2022 och gjort sig kända för att angripa kritisk infrastruktur och sjukvårdsorganisationer.

Läs också: Google täpper till allvarlig sårbarhet i Chrome