Uppdatering (2023-09-27):

Nyligen valde franska myndigheter att förbjuda försäljningen av Iphone 12 i landet, detta då strålningen från mobiltelefonen överstiger det tillåtna värdet.

Nu har Apple tagit fram en uppdatering som ska minska mängden strålning, men det är i skrivande stund oklart om den kommer skickas ut enbart till användare i Frankrike eller till alla EU-länder.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har även myndigheter i Belgien, Nederländerna och Italien uttryckt oro för strålningsnivån, så troligtvis är det bara en tidsfråga innan den skickas ut till fler länder.

I sammanhanget kan nämnas att Apple slutade sälja Iphone 12 i samband med lanseringen av Iphone 15, men det kan fortfarande finnas en del exemplar kvar hos andra återförsäljare.

Vad gäller själva strålningen bedöms det inte finnas någon risk för användarna, detta då gränsvärdet är satt med bred marginal. Men regler är som bekant till för att följas.

Tidigare (2023-09-15):

Apple meddelar att företaget kommer släppa en mjukvaruuppdatering till Iphone 12 i Frankrike efter att ett test genomfört av landets nationella frekvensmyndighet visat på att mobilerna har för höga strålningsnivåer, rapporterar Reuters.

Den franska regeringen säger att mjukvaruupdateringen kommer att testas snarast möjligt och bör räcka för att Iphone 12-modeller återigen ska kunna säljas i landet.

Apple säger att de fortfarande bestrider testprotokollet som använts för den franska myndighetens mätning men släpper oavsett en uppdatering för att följa de krav som Frankrike satt.

Efter den franska frekvensmyndighetens mätresultatet publicerades beslutade även Belgien för att genomföra en egen granskning av Iphone 12 och andra modeller.

Läs också: Kina nekar - "Har inte förbjudit Iphone"