Tiktok, ägt av kinesiska Bytedance, får en rejäl GDPR-bot från den irländska dataskyddsmyndigheten för att inte ha skyddat konton som tillhör barn på ett tillräckligt sätt. Boten uppgår till 345 miljoner euro, motsvarande drygt 4 miljarder kronor. Det säger myndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt den irländska dataskyddsmyndigheten, som överser Tiktok på EU-nivå, har plattformen brutit mot GDPR på flera sätt. Bland annat genom att göra barns konton öppna som standard, att ha tillåtit kommentarer på dessa konton och inte ha kontrollerat om en vuxen gett barnet tillstånd.

Tiktok säger att företaget har åtgärdat problemen och att man motsätter sig beslutet, särskilt storleken på sanktionsavgiften.

– Vi är respektfullt oeniga i Datainspektionens beslut, i synnerhet det oproportionerligt höga bötesbeloppet. Datainspektionens kritik fokuserar på funktioner och inställningar som vi åtgärdat långt innan utredningen påbörjades och fanns på plats för tre år sedan, till exempel att alla konton tillhörande personer under 16 år är privata som standard, säger Parisa Khosravi, nordisk kommunikationschef på Tiktok, i ett uttalande som skickats till Computer Sweden.