Google meddelar att man integrerar sin chattbott Bard i många av sina mest populära appar, så att användarna kan få människoliknande svar på frågor, sammanfatta Gmail-meddelanden och söka i Google Docs och Youtube.

Bard konkurrerar hårt med andra ledande generativa AI-tekniker, som OpenAI:s ChatGPT och Microsofts Bings verktyg för konversationell AI (som också bygger på ChatGPT). Microsoft har lagt till ChatGPT-funktionalitet i sin svit av Microsoft 365-appar för produktivitet och samarbete genom sin egen Copilot-assistent.

Precis som Copilot, som kan automatisera uppgifter och fungera som en assistent i Word, Outlook, Teams, Excel, Power Point och andra applikationer, säger Google att dess nya Bard Extensions fungerar som en naturlig språkassistent som kan söka efter information i alla Google-appar. Användare kan söka igenom Google Docs, sammanfatta Gmail-meddelanden och till och med hjälpa till att planera resor och kontrollera flygpriser på Google Flights.

Till exempel kan en användare som planerar en resa nu be Bard att ta fram de datum som fungerar för alla i en Gmail-tråd, söka efter flyg- och hotellinformation i realtid, använda Google Maps för vägbeskrivning till flygplatsen och till och med titta på YouTube-videor om saker att göra på destinationen - allt inom en konversation, enligt Google.

”Du kan be Bard att starta ett dokument för reseplanering för dig och dina vänner, ta fram en annons för din marknadsplats online eller förklara ett vetenskapligt ämne för dina barn”, säger Google i ett blogginlägg.

Bard kan användas på 40 språk, men Extensions kommer inledningsvis endast att tillåta frågor på engelska.