Kommunikationsplattformen Signal skriver att de nu uppgraderar Signal Protocol för att bättre kunna skydda krypterade chattar från att knäckas från potentiella kvantdatorer i framtiden. Signal Protocol släpptes ursprungligen under 2013 och används av fler plattformar än Signals egna. Protokollets tidigare specifikationen X3DH uppgraderas nu till PQXDH.

Signal skriver att centralt för uppgraderingen är att kunna beräkna en delad hemlighet i form av data som bara är känd för parterna som är involverade i en privat kommunikation. Dett sker genom att använda både ett "elliptic curve key-agreement protocol", X25519, och en "post-quantum key encapsulation mechanism", CRYSTALS-Kyber. När dessa två kombineras behöver en anfallare nämligen knäcka både X25519 och CRYSTALS-Kyber för att kunna beräkna samma delade hemlighet.

Det nya protokollet finns redan i den senaste versionen av Signals klientapplikation och är aktiv om båda sidorna av en chatt använder den senaste versionen av Signal. Om några månader kommer Signal att stänga ner X3DH för nya chattar och kräva att PQXDH används istället. Mjukvaruuppdateringar kommer också uppgradera existerande chattar till det nya protokollet.

Läs också: Inte ens en kvantdator ska kunna knäcka Googles nya säkerhetsnyckel