Cisco meddelar på torsdagen att man avser att förvärva amerikanska Splunk, vars plattform erbjuder övervakning och analys av data. Tillsammans blir företagen ”ett av världens största mjukvarubolag” och kommer hjälpa Cisco att få mer återkommande intäkter, enligt ett pressmeddelande.

Splunk är noterat på Nasdaq och Cisco betalar 157 dollar per aktie, kontant, vilket ger ett totalt värde på affären på 28 miljarder dollar, eller 314 miljarder kronor.

”Vi är glada över att föra samman Cisco och Splunk. Vår kombinerade kapacitet kommer att driva nästa generation av AI-aktiverad säkerhet och observerbarhet", säger Chuck Robbins, styrelseordförande och vd för Cisco i ett uttalande.

"Från att upptäcka och reagera på hot till att förutse och förebygga hot, kommer vi att bidra till att göra organisationer av alla storlekar säkrare och mer motståndskraftiga."

Gary Steele, vd och koncernchef för Splunk, kommenterar affären så här:

"Samarbetet med Cisco representerar nästa fas i Splunks tillväxtresa och påskyndar vårt uppdrag att hjälpa organisationer över hela världen att bli mer motståndskraftiga, samtidigt som vi levererar omedelbart och övertygande värde till våra aktieägare."

Affären som har godkänts av båda företagens styrelser väntas bli klar tredje kvartalet 2024. Tills dess behöver både konkurrensmyndigheter och Splunks aktieägare ge sitt godkännande.