Framtiden för Windows är AI. Det är vad vi har fått höra, och nu har Microsoft visat oss exakt hur det ser ut. Om framtiden för Windows är AI beror det på att det är som vilken annan Microsoft-produkt som helst - framtiden för alla Microsoft-produkter involverar AI och en Copilot.

Det är visionen. AI överallt. Men AI är din andrepilot, både bildligt och bokstavligt talat. Microsofts budskap är att det finns en enda Copilot, och att den kommer att integreras i alla Microsoft-produkter – även Windows. Men Copilot är inte slutet på AI-funktionerna.

Det här är vad vi fick veta på Microsofts stora event i New York i torsdags:


En Copilot för Windows och mer därtill

Microsofts Windows Copilot var den stora grejen när det gäller Windows. Men det var inte den enda. Microsofts största nyhet var Copilot i sig, komplett med en vänlig och lättillgänglig ny logotyp.

– Vi tror att Copilot kommer att förändra vår relation till persondatorer i grunden, säger Microsofts vd Satya Nadella.

Det är en stor varumärkesförändring som även kommer att omfatta Bing Chat – och till och med Bing Chat-ikonen i Edge blir en Copilot-ikon.

Microsoft säger att Copilot är en upplevelse som genomsyrar alla deras olika appar, men Copilot kommer också att vara en egen app. Tekniskt sett är det naturligtvis inte riktigt sant – Microsoft 365 Copilot, för Office-appar, är verkligen en helt annan sak och kommer inte ens att vara tillgänglig för konsumenter förrän nästa år. Men den här veckan har Microsoft gått från att prata om en mängd olika Copilots i sina appar till att prata om en Copilot-upplevelse.


Windows Copilot, kommer i dag

Från och med i dag den 26 september kommer Microsoft att börja rulla ut en uppdatering för Windows 11 som placerar en Windows Copilot-förhandsgranskningsikon i aktivitetsfältet, till höger om sökrutan. Kortkommandot Windows+C på tangentbordet kommer att starta den. (Lustig nog var det också Cortanas kortkommando.)

Windows Copilot är som att ha en Bing Chat-panel som dyker upp i ett sidofält på din dator istället för bara i din webbläsare. Men den är mer kraftfull. Du kan fråga den om allt du kan fråga Bing Chat om, men den kan också integreras med din dator. Du kan till exempel be Copilot att ändra Windows till mörkt läge eller att ordna om dina fönster med Snap.

När du kopierar en text med sidofältet öppet kan du välja att skicka den till Copilot så att den kan arbeta med den. Du kan förse den med bilder och andra filer från din dator.

Windows Copilot stöder ett system med plugins för att interagera med andra appar och tjänster. Microsoft visade upp en film med kommande Windows 11-funktioner där någon till exempel ber Copilot att börja spela en låt i Spotify och den börjar spelas i Spotify-appen på Windows 11. Men Microsoft pratade inte så mycket om tredjepartsintegrationer den här gången. Den informationen kommer troligen i framtida evenemang med fokus på utvecklare.


AI i Windows utöver Copilot

Men AI-funktionerna handlar om mer än bara Windows Copilot. Dessa funktioner kommer att finnas i en mängd olika Windows-appar med höstens uppdatering Windows 11 2023 (det är Windows 11 23H2, eftersom den lanseras under andra halvan av 2023). De kommer tillsammans med Windows Copilot i uppdateringen.

Microsoft har till exempel pratat mycket om Microsoft Paint på sistone. (Men hur många använder egentligen Microsoft Paint? För några år sedan dödade Microsoft faktiskt Paint – och sedan kom det tillbaka).

Microsoft Paint kommer att få en ”Paint Cocreator”-funktion som genererar bilder åt dig med OpenAI:s Dall-E 3-bildgenereringsmodell. (Microsoft meddelade också att man planerar att uppgradera sina andra verktyg till Dall-E 3, däribland Bing Image Creator, Microsoft Designer och funktionen för att be om en bild i Bing Chat. Alla dessa verktyg använder för närvarande en äldre modell av Dall-E).

paint
Foto: Microsoft

Paint är det enda stället där vi såg namnet "Cocreator" användas, vilket är en lite märklig varumärkesprofilering. Till och med i Microsoft 365 kallas den upplevelse som skapar dokument åt dig för ”Microsoft 365 Copilot”.

Paint får också andra funktioner, som bakgrundsborttagning och lager.

Utöver Paint får Microsofts videoverktyg Clipchamp AI-funktioner för videoredigering. Microsoft visade hur man lägger in en lång video av ett evenemang i Clipchamp och hur AI automatiskt väljer ut höjdpunkterna för att skapa en film med höjdpunkter, komplett med övergångar. Appen Foton får AI-funktioner, bland annat ett verktyg för att göra bakgrunden suddig med ett klick och förbättrad sökning.

Andra nya funktioner är kopplade till AI. Klippverktyget får möjlighet att ta en bild av din skärm och extrahera texten från den – precis som på Android och Iphone. Det kommer att hjälpa Windows att leverera text som du kan se var som helst direkt till Windows Copilot, naturligtvis.

Microsoft demonstrerade också sin "inking anywhere"-funktion, som låter dig skriva med en pekpenna i vilken textruta som helst i systemet. Microsoft visade hur man skriver en matematisk ekvation i Windows Copilot-chattrutan, låter Windows konvertera den till standardtext och låter Copilot lösa den. Det är en uppgradering för personer som använder pennor med sina datorer, och det är användbart bortom Copilot.


Hur är det med Microsoft 365 Copilot för Office?

Microsoft 365 Copilot är kanske det mest imponerande som Microsoft lyfte fram: En AI för Office, tränad på all din organisations data, som kan göra allt från att skriva dina e-postmeddelanden och delta i dina möten åt dig till att förbereda Power Point-presentationer och sätta ihop kalkylblad.

Microsoft säger att Microsoft 365 Copilot kommer att vara tillgängligt för alla företagskunder från och med den 1 november.

Konsumenter har dock inte tillgång till Microsoft 365 ännu. Microsofts representanter berättade att den allmänna tillgängligheten för Microsoft 365 för konsumenter skulle ske i början av 2024. De var inte redo att kommentera om det skulle kosta mer än vad en Office-prenumeration gör nu.


Hur går det med Windows 12?

Alla är intresserade av Windows 12. Vi har trovärdiga rapporter om att Microsoft planerar att släppa det om ungefär ett år från och med nu. Men företaget sa inte ett pip om det vid detta evenemang - inte ens en teaser. Men det verkar troligt att Windows 12 kommer att innebära en ännu djupare AI-integration.

Och hur skulle det inte kunna bli så?

Men att ens spekulera om Windows 12 är att missa poängen: den framtida AI-integreringen i Windows börjar i dag, i operativsystemet Windows 11 som vi redan använder på våra datorer.