En samling forskare har publicerat en ny rapport i Nature om vad de själva kallar för en akustisk robotsvärm. Det hela uppmärksammades först av Futurism.

Svärmen kan bilda en självdistribuerande trådlös mikrofonuppsättning som tillsammans med ett uppmärksamhetsbaserat neuralt nätverk kan användas för att separera olika röster och konversationer som tas upp i ett rum.

Detta gör det möjligt att dela upp ljudet från ett rum i olika konversationszoner och till och med helt tystade zoner. Du kan se ett exempel på när tekniken används i klippet nedan.

Den akustiska robotsvärmen ska kunna avgöra var ett ljud kommer ifrån med centimeterprecision och behöver inte använda sig av någon kamera eller extern infrastruktur.

I dagsläget kan tekniken separera tre till fem samtidiga talare i en verklig miljö med märkbart eko, så som ett kontor eller kök. Träffsäkerheten ligger på 90 procent om talarna befinner sig 50 centimeter från varandra och ökar ifall de är närmare.

Systemet tar i dagsläget 1,82 sekunder på sig att processera 3 sekunder med ljud. Härnäst vill forskarna försöka applicera tekniken i realtid och på plats i ett rum snarare än på en ljudupptagning.

Läs också: Studie - distansarbete kan ge halverade utsläpp