Samsung Electronics har introducerat en ny sorts minnesmodul vid namn LPCAMM (low-power compression attached memory module), som förväntas ha en betydande inverkan på DRAM-marknaden för datorer, laptops och kanske även datacenter.

Traditionellt har datorer och laptops använt sig av två minnestyper: LPDDR DRAM och DRR-baserade So-DIMMs. LPDDR är kompakt men svårt att byta ut eller uppgradera eftersom det sitter fast på moderkortet. So-DIMMs är istället enkelt att installera och byta ut men har prestandabegränsningar och fysiska storleksbegränsningar.

Enligt Samsung Eletronics kombinerar LPCAMM fördelarna med båda dessa minnestyper. Det är lätt att byta ut och tar 60 procent mindre plats på moderkortet jämfört med So-DIMMs. Samtidigt presterar det upp till 50 procent bättre och använder energi upp till 70 procent mer effektivt.

Samsung har systemverifierat LPCAMM tillsammans med Intels plattform och bekräftat att det kan nå en hastighet på 7,5 gigabit per sekund. LPCAMM kommer att börja testas på nästa generations system från Samsungs större kunder i år och planen är att det ska kommersialiseras under 2024.

Läs också: Intel får nya miljardböter av EU