I vad som beskrivs som en väntad manöver stämmer nu amerikanska Federalt Trade Commission, FTC, Amazon för att ha missbrukat sin monopolställning på e-handelsmarknaden. Med på stämningen är också 17 delstater, via dess lokala justitieministrar.

FTC vill bland annat att domstol ska tvinga Amazon att upphöra med vad man kallar olagligt agerande och dessutom avgöra om Amazon ska tvingas sälja delar av företaget.

”Utan kontroll kommer Amazon att fortsätta sitt olagliga beteende för att upprätthålla sin monopolmakt", säger FTC stämningsansökan och ber domstolen "att sätta stopp för Amazons olagliga beteende, bända loss Amazons monopolistiska kontroll, neka Amazon frukterna av sina olagliga metoder och återställa det förlorade löftet om konkurrens”, rapporterar Reuters.

Amazon å sin sida menar att stämingen är missriktad och kommer att leda till högre priser och längre leveranstider.

”De metoder som FTC ifrågasätter har bidragit till att stimulera konkurrens och innovation inom detaljhandeln och har lett till större urval, lägre priser och snabbare leveranser för Amazons kunder och större möjligheter för de många företag som säljer i Amazons butik”, säger David Zapolsky, chefsjurist på Amazon.