Det nya AI-säkerhetscentret inrättas efter en studie där USA:s nationella säkerhetsmyndighet, NSA, identifierade stöld och sabotage av AI-modeller som en stor nationella säkerhetsutmaning.

Centret ska bli en del i NSA: s Cybersecurity Collaboration Center, där myndigheten arbetar både med privata företag och internationella partner för att möta hot mot sin försvarsindustri från länder som Kina och Ryssland, rapporterar AP.

I takt med att alltfler AI-funktioner köps in, utvecklas och integreras i amerikanska försvars- och underrättelsesystem får centret en alltmer avgörande roll enligt NSA:s avgående chef Paul Nakasone.

Han säger att centret ska arbeta nära den amerikanska industrin, nationella laboratorier, universitet och försvarsdepartementet samt internationella partners och beskriver det som NSA: s kontaktpunkt för att utnyttja utländsk underrättelseinformation. Det ska bidra till utvecklingen av riktlinjer för bästa praxis, principer, utvärdering och metodik för både AI-säkerheten i sig och för att se till att AI införlivas på ett säkert sätt i de nationella säkerhetssystemen och försvarsindustrin,

– Vi har en fördel inom AI i USA idag. Denna AI-fördel bör inte tas för given, säger Paul Nakasone, i en kommentar.