Just nu pågår en kamp om att få tillgång till stora mängder innehåll på internet för att kunna träna AI-modeller. Och där ser Google till att låsa in innehåll genom att skriva exklusiva avtal med utgivare – avtal som stänger ute andra aktörer och som är svåra att matcha.

Det framförde Microsofts vd Satya Nadella när han vittnade vid den pågående konkurrensrättegången mot Google, rapporterar Reuters. 

Han menade att det är ”problematiskt” och sa att när han träffar förläggare säger de ”att Google kommer att skriva ut den här checken och att den är exklusiv och att du måste matcha den”.

Satya Nadella sa också att situationen påminde honom om ”de tidiga faserna av distributionsavtal". Och det är just det som Google anklagas för i den pågående rättegången där den amerikanska staten hävdar att Google som i dag helt dominerar sökmarknaden med sin andel på 90 procent olagligt betalar för att få vara standardsökmotor på mobiler från bland annat Apple och AT&T.

I sitt vittnesmål berättade han också om hur svårt det är för andra aktörer att kunna konkurrera med sina sökmotorer och beskrev bland annat hur han under varje år som vd försökt få Apple att öppna upp för Microsofts egen sökmotor Bing och att de haft dialoger om det utan att han lyckats, skriver CNBC. 

– Alla pratar om den öppna webben, men egentligen finns bara en Google-webb, säger han.

Google å sin sida argumenterar för att sökmotorns dominans beror på dess kvalitet och inte har att göra med olagliga konkurrensmetoder.