I somras stod det klart att vd:n Allison Kirkby lämnar Telia för att bli vd på brittiska BT. Och nu har hennes efterträdare utsätts.

Det blir Patrik Hofbauer, i dag vd och koncernchef på Svenska Spel, som nu får samma positioner på Telia Company. Han har tidigare haft många ledarroller inom telekom och media – bland annat som vd för Telenor i Sverige och vd förTelenor Broadcasting i Norge. Han har också varit vd för Clear Channel i Sverige, för Canal Digital i Sverige och för för NEC Scandinavia.

– Patrik har gedigen erfarenhet av att förändra verksamheter som verkar i komplexa miljöer medan han bygger motiverade team som är fokuserade på att skapa värde för kunderna och tillväxt i verksamheten. Telia har visat goda framsteg i sin digitala transformation och fortsätter att genomföra sin strategi för att leverera värde till alla sina intressenter. Styrelsen och jag är övertygade om att Patrik är rätt person att fortsätta leda det här arbetet som VD och koncernchef tillsammans med Telias erfarna ledningsgrupp och dedikerade kollegor i hela organisationen, säger Telia Companys styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer i ett pressmeddelande.

Patrik Hofbauer konstaterar att han den senaste tiden har arbetat utanför telekom men med stort intresse följt utvecklingen i branschen, och att han är redo att fortsätta genomföra Telias strategi och arbeta vidare med bolagets digitala transformationsprogram.

– Telia spelar en mycket viktig roll för sina kunder och de samhällen där bolaget är verksamt och är unikt positionerat för att fortsätta driva digitaliseringen i Norden och Baltikum och bygga vidare på sin ledarposition inom nätinfrastruktur och teknik, säger han.

Han tillträder sitt nya jobb i februari.