Utmärkelsen Årets AI-svensk tillfaller i år Max Gordon, docent och överläkare inom ortopedi, som bland annat utvecklat och lärt upp ett AI-program för att bedöma frakturer och föreslå behandling.

Max Gordon och Danderyds sjukhus var först i världen med att börja forska om hur AI kunde användas som stöd vid röntgenbedömning och frakturtolkning när man startade 2014 och sedan 2019 används AI-stödet skarpt på sjukhuset. Det är lika träffsäkert som en läkare och syftet är att det ska ge bättre och snabbare vård.

2022 startades Clinical AI research-lab på Danderyds sjukhus på initiativ av Max Gordon som också är verksamhetschef för labbet. Där bedrivs klinisk forskning i samarbete med Karolinska institutet och fokuset ligger på användning av AI inom sjukvården.

I sin motivering kallar juryn Max Gordon för en eldsjäl och skriver också att han ”är en inspiration och ett utmärkt exempel på en person som utifrån sin yrkesroll har fördjupat sina kunskaper inom AI för att hitta de bästa lösningarna som skapar nytta. Han är en föregångare och ovärderlig aktör inom svensk sjukvård och AI-forskning som gör verklig skillnad och som sätter Sverige på den internationella AI-kartan.”

Utmärkelsen Årets AI-svensk delas ut för fjärde året i rad.