Omsättningsutvecklingen för hela tredje kvartalet blev negativ jämfört med fjolåret och det innebär att e-handeln nu har visat negativ tillväxt åtta kvartal i rad.

Och september lyckades inte vända utvecklingen, omsättningen landade på 10,3 miljarder kronor vilket är sämre än förra året och de två föregående. Det visar Svensk Handels E-handelsindikator. Om man räknar in de senaste inflationssiffrorna från augusti i år är Svensk Handels bedömning att volymförsäljningen i e-handeln under månaden föll med runt 24 procent.

I rapporten påpekas dock att jämförelsen med pandemiåren inte alltid är representativa för köpmönstren och att förra årets omsättning i september var ovanligt hög.

– September var ytterligare en oerhört mörk månad för e-handeln i Sverige, och tveklöst en av de sämre månaderna på länge. Samtidigt ser vi alltjämt fortsatt stora skillnader mellan olika varukategorier där kapitalintensiva kategorier som gick bra under pandemin fortsatt har det mycket tufft, säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Sämst går hemelektronik, byggvaror och möbler som gått dåligt länge och där omsättningen fortsätter sjunka medan försäljningen i kategorierna kläder och skor, sport- och fritidsprodukter och skönhets- och hälsoprodukter ökar.

Nu står hoppet bland e-handelsaktörerna till Black Week och julhandeln konstaterar Per Ljungberg.

– Då svenskarna fortsatt håller hårt i plånboken och jagar låga priser, finns det mycket som tyder på att second hand kommer gå riktigt bra även nu i jul. Vissa internationella studier indikerar på att nära på var femte julklapp i år kommer vara en begagnad vara, säger han.