Efter att tidigare ha varit tillgänglig enbart för en utvald skara (betalande) bolag har Microsoft nu öppnat portarna för företag att börja använda AI-assistenten Copilot i 365-sviten. En prestigesatsning som kostat jag vet inte hur många miljarder, och som blir lite av det första stora testet för Microsofts AI-ambitioner, för företagens betalningsvilja och faktiskt för generativ AI i sig.
Många företag har förstås redan börjat använda generativ AI och ännu fler, i princip alla, har projekt på gång. För intern användning, i sina produkter, eller både och. Det är heller inte Microsofts första lansering på området: nyligen kunde vd Satya Nadella exempelvis skryta om att Githubs Copilot, som hjälper utvecklare att programmera, har en miljon betalande användare.
Men när Copilot nu rullas ut i 365-sviten, eller Office-paketet som vi vanliga människor fortfarande säger, är skalan en helt annan. Office 365 har i dag omkring 400 miljoner ”paid seats”, det vill säga användarkonton som ett företag betalar för. Det är den enorma, och lukrativa, användargruppen som nu ska lockas till den sköna nya AI-världen.
Den första frågan är hur mycket företagen är beredda att betala. Microsoft har satt en smaskig prislapp på kalaset: 30 dollar, runt 300 kronor, per användare – i månaden. Dessutom måste företag i nuläget skriva upp sig för minst 300 säten. Det blir en ganska rejäl investering för många företag, och det i en lösning och teknik som fortfarande är väldigt ny. (Noterbart är att Copilot kommer på svenska först nästa år, så svenska företag har lite mer betänketid).
Betalningsviljan har förstås att göra med hur mycket företagen tror sig kunna få ut av tjänsterna. Med prislappen i åtanke skulle jag tro att företagens inställning till detta följer en av tre-fyra vägar.
En vanlig approach lär bli att företagen låter en skara testpiloter från olika delar av verksamheten utrustas med Copilot för att kunna utvärdera fördelar och nackdelar. Många företag lär säga helt nej på grund av priset (och volymkraven), medan andra lär avvakta för att se hur andra företag gör och om tjänsterna får fäste.
Och så finns det garanterat en hel del företag där ledningen går all in och köper Copilot till hela personalen som ett sätt att visa att man hänger med i utvecklingen (och visa att man gör de där investeringarna i AI som man lovat att göra men inte riktigt vet hur man ska göra).
Den andra, stora, frågan är om generativ AI är redo för skarp massanvändning. Är Open AI:s teknik, som Copilot bygger på, tillräckligt bra? Lever den upp till hajpen på riktigt? Är den inte bara häftig utan också affärsnyttig?
Copilot-utrullningen kan ses som något av ett nytt showcase för generativ AI, ett nästa steg efter det tidigare stora showcaset, lanseringen av Chat GPT för snart ett år sedan. För Microsoft vill ju inte bara sälja 365-licenser, de vill även att företagen ska gilla själva tekniken så mycket att man bygger egna lösningar, och då helst med Open AI på Azure.
Så på ett sätt är det ett gyllene tillfälle för Microsoft. Det här ett steg mot den typen av generativ AI-tillämpningar som jag tror kommer bli standard så småningom: AI-hjälpmedel som letar sig in i tjänsterna du redan använder eller där du inte behöver reflektera så mycket över att det är just AI du använder.
Tråkiga, vardagliga Office med sin massiva användarbas är ett perfekt sätt att sätta AI-tekniken i händerna även på folk som kanske inte pratar med Chat GPT på daglig basis. Vem vill inte ha lite assistans med Excel liksom? Det i sin tur kan både göra tekniken accepterad och omtyckt, och även hjälpa företagen att lista ut use cases för sina egna satsningar.
Men den andra sidan av myntet är att Microsoft också tar en stor risk här: om det skulle visa sig att tekniken inte håller vad den lovar än. AI-modellerna gör ju fortfarande massor av fel, de hallucinerar och saknar folkvett. Fråga bara – Microsoft.
Häromdagen gick tidningen The Guardian med rätta i taket efter att Microsofts nyhetstjänst, som licensierar innehåll från många medier, publicerade en artikel om en idrottspersonlighet som avlidit. Inget konstigt i sig, om det inte varit för att Microsofts AI berikat artikeln med en enkät där läsarna fick rösta om de trodde idrottsledarens död var ett mord, en olycka eller självmord.
Enkäten togs ner och Microsoft bad om ursäkt, men det aktualiserar ju i all sin dråplighet frågan om det här är en teknik som är mogen att användas i affärskritiska sammanhang.