Ddos-for-Hire – så kallas en ny plattform där den ryska hackargruppen Killnet erbjuder botnet som en tjänst. Tjänsten kan hyras per dag, vecka eller månad och ska enkelt kunna riktas mot så kallat ”ovänliga länder”. Det varnar nu Conscias chef för cybersäkerhet, Emanuel Lipschütz för.

– Cyberhot går ofta från en kontext till att spridas brett, exempelvis har skadlig programvara som ”Wipers” från Rysslands krig i Ukraina sedan använts av kriminella globalt. KillNets BotNet-som-tjänst plattform bör tas på största allvar för den sänker kraftigt tröskeln för cyberattacker – vem som helst med hacktivistiska avsikter kan nu med mycket lite förberedelse inleda storskaliga ddos-attacker av den typ vi utsatts för i Sverige, säger han.

Killnet bedöms ha legat bakom de överbelastningsattacker som riktades mot Bank-id, E-legitimation, Vattenfall, Kivra, SOS Alarm, Telia, Klarna, Säpo, Saab, SJ, SL, Skatteverket, MSB och Avanza i februari.

– Vi kan vänta oss ännu fler attacker mot svenska verksamheter nu. Det blir ännu viktigare för myndigheter och företag att ständigt utvärdera, uppdatera och öva sin förmåga inom cybersäkerhet – i synnerhet vad gäller motståndskraft och återställningsplaner. I vår digitala tidsålder kan ddos-attacker ha förödande konsekvenser för en verksamhet.

Ett motiv bakom att plattformen lanseras nu är att den ska kunna användas i samband med konflikten mellan Israel och Hamas. Den kommer också samtidigt som Cloudflare den 27 oktober rapporterat att ddos-attackerna globalt ökat med 65 procent.