Enligt domstolsdokument från USA:s konkurrens- och konsumentmyndighet, FTC, så har Amazon använt sig av olagliga metoder för att öka sin vinst, rapporterar Reuters. Bland annat ska e-handelsjätten haft en hemlig algoritm, "Project Nessie", som sammanlagt höjde priserna för varor i USA med en miljard dollar, motsvarande cirka 11 miljarder kronor.

Enligt myndigheten ska verktyget använts för att se om andra återförsäljare spårade företagets priser och därefter höja priserna som spårades av konkurrenter. När konkurrenterna sedan höjde sina egna priser kunde Amazon fortsätta sälja produkterna till det höjda priset.

Enligt FTC ska Amazon också pausat användningen av "Project Nessie" under deras Prime Day-event och andra shoppinghögtider för att undvika att det upptäcktes. Företaget påstås också ha använt meddelandetjänsten Signals självförstörande meddelanden och ha förstört kommunikation mellan juni 2019 och början av 2022 för att dölja information om verktyget. 

Enligt Amazons talesperson, Tim Doyle, är myndighetens beskrivning av deras prisverktyg en "grov missrepresentation".

"Nessie användes för att hindra vår prismatchning från att resultera i ovanliga utfall där priset blev så lågt att det inte var hållbart."

Enligt Tim Doyle slutade Amazon använda sig av verktyget för flera år sedan.

Läs också: Myndigheter får granska AI-modeller innan de släpps