I år växte Europas it-utgifter med 5,5 procent men den överträffas med råge nästa år då tillväxten spås bli 9,3 procent enligt analysföretaget Gartner.

– Trots en sammanflätad ekonomisk situation fortsätter it-utgifterna i Europa att vara recessionssäkra, säger Gartneranalytikern John-David Lovelock i ett pressmeddelande. 

Totalt väntas it-utgifterna uppgå till totalt 1 100 miljarder dollar nästa år. Redan i slutet av 2023 väntas de överstiga 1 000 miljarder dollar.

Mjukvara och it-tjänster är de områden där utgifterna ökar mest, med 14,5 respektive 11,3 procent.

Även om mycket just nu handlar om AI syns det ännu inte i utgifterna. I stället är det intäktsgenerering, lönsamhet och säkerhet som driver it-utgifterna i Europa nästa år.

Allt mer utgifter går i stället till olika molnalternativ, där även infrastruktur som tjänst räknas in. Området förväntas växa med 27 procent.

Cio:ernas prioriteringar internt går enligt Gartner genom ett skifte där bland annat utgifterna för cybersäkerhet i molnet ökas. Säkerhet och riskhantering beräknas uppgå till 56 miljarder dollar 2024, en ökning med 16 procent från i år.

– AI har också lett till en ny nivå av oro kring säkerhet, där man måste se till att systemen är skyddade innan hackare kommer i närheten av känsliga data, säger John-David Lovelock.