Youtube skriver på sin blogg att videoplattformen kommer göra det möjligt för sina samarbetspartners inom musik att begära att AI-genererad musik som härmar en artists "unika sång eller rapp" tas bort.

Innehållet kommer inte tas bort automatiskt utan Youtube kommer först överväga flera faktorer, som ifall innehållet är en del av en nyhetsbevakning, analys eller kritik kopplad till den syntetiska sången.

Funktionen kommer inledningsvis att vara tillgänglig för bolag som deltar i Youtubes tidiga AI-experiment för musik. Den kommer därefter att göras tillgänglig för fler utgivare.

Under nästa år kommer Youtube också kräva att användare som laddar upp realistiskt innehåll till sajten markerar ifall det är ändrat eller syntetiskt. Exempelvis en AI-genererad video som visar en händelse som aldrig inträffade.

Det kommer också snart bli möjligt att begära att AI-genererat, ändrat eller syntetiskt innehåll som simulerar en identifierbar person tas bort. Återigen kommer Youtube inte automatiskt ta bort innehållet utan överväga flera faktorer, som ifall innehållet är en parodi eller om videon föreställer en offentlig eller välkänd person.

Läs också: Studie - terrorister använder generativ AI för att sprida propaganda