Distansarbete är uppskattat bland svenskarna och för många är videosamtal en del av jobbvardagen. Men det har också medfört att nya typer av störningsmoment letat sig in, visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Dell Technologies.

Det som irriterar mest under videosamtal är om någon har störande ljud i bakgrunden, det uppger 30 procent. I andra hand är det brist på fokus som stör – att andra deltagare går något annat under mötet som att svara på mejl eller i telefon exempelvis, det stör sig 22 procent på.

En annan tydlig effekt av videosamtalen är att många numera ser till att skapa en bakgrund som ska se mer professionell ut i sina hem. Det gäller framför allt svenskar mellan 35-49 år där 39 procent stajlar sin bakgrund. Det är också extra vanligt bland stockholmare. 42 procent, medan smålänningar är mest obrydda, bara 26 procent av dem piffar upp bakgrunden.

– Distansarbete har förbättrat livskvalitén för många svenskar samtidigt som man också bjudit in kollegor i ens hem via videosamtal och siffrorna visar att det finns generationsskillnader i hur man förhåller sig till det, där yngre svenskar exempelvis mer stör sig på stökiga bakgrundsmiljöer och störande ljud än äldre svenskar, säger Mats Jentzen, försäljningschef för klientlösningarpå Dell Technologies, i en kommentar.

Fakta

  • Att deltagare har störande ljud i bakgrunden (30%)
  • Att deltagare gör något annat (svarar på mejl, telefon etcetera) under mötet (22%)
  • Att deltagare har familjemedlemmar som rör sig i bakgrunden (19%)
  • Att deltagare glömmer att ta bort ”mute” när de ska prata (17%)
  • Att deltagare medverkar utan kamera (16%)