Uppdatering: I ett brev undertecknat av runt 500 av de 700 anställda på Open AI kräver de anställda att sparkade vd:n Sam Altman och medgrundaren Greg Brockman tas tillbaka och att styrelsen avgår. Det rapporterar Wired. Altman och Brockman anställdes tidigare på måndagen av Microsoft, och de Open AI-anställda hotar nu att följa med sina toppchefer.

”Era handlingar har gjort det uppenbart att ni är oförmögna att styra Open AI. Vi kan inte arbeta för eller med personer som saknar kompetens, omdöme och omsorg om vårt uppdrag och våra anställda. Vi, undertecknade, kan välja att säga upp oss från Open AI och ansluta oss till det nyligen tillkännagivna Microsoft-dotterbolaget som drivs av Sam Altman och Greg Brockman. Microsoft har försäkrat oss om att det finns platser för alla Open AI-anställda vid det nya dotterbolaget om vi skulle välja att följa med”, skriver de anställda.

En av de som skrivit på brevet är Ilya Sutskever, bolagets chefsforskare, som pekats ut som starkt drivande bakom ”kuppen” när Sam Altman avsattes som vd i fredags. Även Mira Murati, bolagets cto som tillsattes som interims-vd på fredagen, har skrivit under.

I ett inlägg på X skriver Illya Sutskever att han är ångerfull.

Sam Altman har i sin tur reagerat på Sutskevers inlägg med hjärtemojis:

Tidigare:
Sam Altman, som blivit en av de nya fixstjärnorna på AI-området som vd för Chat GPT-skaparen Open AI, får sparken. Altman har inte styrelsens förtroende, meddelade företaget på fredagskvällen svensk tid.

”Altmans entledigande sker efter en grundlig utvärderingsprocess av styrelsen, där slutsatsen blev att han inte varit konsekvent uppriktig i sin kommunikation med styrelsen, vilket hindrat den från att utöva sitt ansvar. Styrelsen har inte längre förtroende för hans förmåga att fortsätta leda Open AI”, skriver företaget i ett uttalande.

Mira Murati, bolagets cto, utsågs på fredagen till tillförordnad vd medan företaget letar efter en permanent ersättare.

Under helgen har reaktionerna varit starka både på Open AI och i techvärlden. Enligt olika medieuppgifter ska en rad anställda lämnat eller vara på väg att lämna företaget, och Open AI:s största investerare Microsoft ska ha tagits på sängen av beslutet. Microsoft har trots sin stora investering ingen styrelseplats i Open AI.

Det har också pågått diskussioner om att få tillbaka Sam Altman till vd-stolen, något Microsofts vd Satya Nadella och ska ha varit inblandad i tillsammans med andra investerare.

På måndagsmorgonen rapporterar dock flera amerikanska medier att Altman inte kommer att återvända. I stället har en ny temporär vd utsetts och det handlar om Emmett Shear som tidigare var vd på streamingtjänsten Twitch.

Sam Altman och Open AI:s medgrundare Greg Brockman, som också han lämnat företaget, kommer nu att börja arbeta på Microsoft. Det skriver Microsofts vd Satya Nadella i ett inlägg på X, tidigare Twitter.

”Vi är mycket glada över att kunna berätta att Sam Altman och Greg Brockman, tillsammans med kollegor, kommer att ansluta sig till Microsoft för att leda ett nytt avancerat AI-forskningsteam. Vi ser fram emot att snabbt kunna förse dem med de resurser som krävs för att de ska lyckas”, skriver Satya Nadella.

Även Open AI:s nye interims-vd Emmett Shear har publicerat ett uttalande på X.