Microsofts vd Steve Ballmer gjorde mer än bara att hålla tal om säkerhet och dela ut priser till Dotnetutvecklare, när han i fredags besökte Stockholm. Ballmer passade också på att teckna ett avtal med FMV om tillgång till hela källkoden och den tekniska dokumentationen till de Microsoftprodukter myndigheten använder i sin verksamhet.

– Jag vill inte överdriva betydelsen. Det finns knappast resurser i hela riket för att kunna gå igenom hela koden. Den största nyttan är att det ger oss en pedagogisk och psykologisk trygghet, säger brigadgeneral Håkan Bergström på FMV, som tecknande avtalet ihop med Ballmer.

Offentlighetsprincipen gäller inte
Detta är konstruerat som ett grundavtal, till vilket andra myndigheter kan skriva underavtal. I sådana fall anmäler FMV till Microsoft vilka myndigheter det handlar om och vilka delar dessa kommer att utnyttja. Eftersom FMV har genomfört förhandlingarna ihop med Försvarsmakten blir detta antagligen den myndighet som står näst på tur att kika på källkoden.

Enligt Microsoft har mellan 20 och 30 länder liknande avtal för den offentliga sektorn. Det finns dessutom partneravtal med privata företag.

Microsoft tror inte att det finns någon risk att koden nu blir offentlig för alla.

– Den är en affärshemlighet. Vi har försökt vidta mått och steg för att minimera riskerna. Det står med i avtalet och regleras också av att man måste logga in via en särskild webbsida, säger Anders Johansson, ansvarig för samhällskontakter på Microsoft.

Avtalet kostar inte Myndighetssverige några pengar. Däremot ingår ett åtagande att rapportera eventuella brister i koden.