I en rapport från Kaspersky Lab går företaget ut med något som närmast kan ses som en varning för att befatta sig med telefoner och handdatorer som bygger på Windows CE och Windows Mobile. Här används ord som ”extremt sårbart” och ”mycket farligt”. Företaget påpekar att det visserligen bara finns fyra virusfamiljer som inriktar sig på Windows CE men att dessa är väldigt otäcka.

– De representerar den allra värsta typen av skadliga program, klassiska filvirus, e-postmaskar och bakdörrar som gör det lätt att sprida sig från den mobila enheten till datorn, skriver virusexperten Aleks Gostev i rapporten.

Han anser att Windows CE inte har någon säkerhet alls på applikationsnivå.

Konsultbolaget Sogetis mobilitetsexpert Andreas Sjöström säger att han har djup respekt för teknikerna på Kaspersky Lab men gärna vill balansera rapporten.

– Som utvecklare ryser jag när jag läser Kasperskys rapport. Jag får ju stångas med Windows Mobiles säkerhetslås varje dag, säger Andreas Sjöström.

Han anser att Kaspersky far med osanning.

– Hur kan man säga att Windows CE inte har någon applikationssäkerhet när varje Windows Mobile-enhet har en uppsättning av säkerhetsmekanismer som avgör om ett program tillåts exekvera? Kasperskys rapport är i detta avseende helt onyanserad.