Flera företag kommer inom kort dra igång trådlösa surfzoner i svenska städer. Telenor har tidigare gått ut med ett samarbete med britiska The Cloud och nu kommer Glocalnet med sin tjänst riktad mot privatkunder. Efter att ha testat tjänsten i Linköping, Norrköping och Nyköping ska Glocalzone, som tjänsten kallas, breda ut sig under hösten.

Når Stockholm i mars
– Vi börjar i ett antal mindre och medelstora städer och sedan rullar vi på i de stora städerna, säger Martin Tivéus, vd på Glocalnet som räknar med att Stockholm och de andra storstäderna ska vara täckta i mars 2007.

Efter att samarbetet mellan Telenor och The Cloud blev offentligt tidigare i år sänkte Telia priset för Homerun med över 500 kronor i månaden, från 800 till 299 kronor. Om Glocalnet håller vad de lovar och ger en krypterad trådlös uppkoppling för 129 kronor i månaden blir tjänsten trots detta den billigaste av de tre.

Telenorägda Glocalnet är inte rädda att att konkurrera med sin sitt moderbolags satsning. I första hand ska Glocalzone nämligen täcka parker, torg och hamnar, men även caféer och andra ställen där privatpersoner rör sig. The Cloud är en tjänst för företagsanvändare, menar Martin Tivéus.

Mest för sommaren
– Glocalzone är ett utomhusnät. Vi kommer inte täcka varje gränd, men alla ställen där folk rör sig, säger Martin Tivéus.

Att det är en klimatberoende satsning förnekar han inte.

– Det kommer bli mindre populärt på vintern, men täckningen inomhus är inte noll.

Runt tio basstationer användes för att bygga tjänsten i en mindre stad som Norrköping, medan ungefär 100 stycken kommer behövas i Stockholm, beräknar Glocalnet.