”Hej nu kör vi på”, ”Jag vann!!!”, ”Grattis”.
Klockan är kvart i tio en vardagskväll. Storstädernas barer och restauranger är fulla med folk och med samtal. På Paf.se snackas det också: här chattar landsortskvinnor i 40-årsåldern om jobbet, barnen, sina bästa recept – allt medan de spelar bingo med varandra. Malin Stråhle kallar det kärleksfullt för ”tantsurr”.

– Det är som att lyssna på en tjejmiddag. Att spela bingo är mest en social aktivitet, man vinner inga stora pengar.
Sedan två år tillbaka jobbar Malin Stråhle med att utveckla spelsajten Paf.se – först i rollen som affärsutvecklare, och sedan januari som vd.

Paf.se är Sveriges mest användarvänliga spelsajt, inriktad på en kvinnlig målgrupp och med tjänster där användarna kan chatta med varandra samtidigt som de spelar bingo. Den Ålandsägda sajten, vars överskott går till socialdemokraterna och IOGT-NTO, lanserade sin bingotjänst för ett drygt år sedan.

Responsen var över förväntan: i dag står bingon för 75 procent av spelsajtens omsättning, och de 75 procenten är ren och skär tillväxt – övriga spel har inte minskat i omsättning, tvärtom.

Även om Malin Stråhle inte vill avslöja några färska siffror är det tydligt att hon är nöjd, till och med mycket nöjd.
– Totalt omsatte bingo 3 miljarder kronor i Sverige i fjol. Nätbingon stod för 100 miljoner kronor – och vi är bara i en uppstartsfas.

Utbildad arkitekt
Det är inte första gången Malin Stråhle är med på en uppstart. Hennes karriär i it-branschen började redan för elva år sedan då hon som färdigutbildad arkitekt reste över hela USA för att ta reda på hur den nya tekniken skulle förändra samhället – och skrev en bok om det.

Året efter gjorde hon en liknande resa genom Sverige och intervjuade 100 entreprenörer.
Resorna la grunden för ett teknikintresse. Malin Stråhle återvände till USA och startade egen konsultfirma inom it. Hon avnjöt bubble-åren på plats i San Fransisco och stortrivdes med den kaliforniska entreprenörsandan.

– Där finns en stark tro på individen. Det känns som att hjärnan öppnar sig lite när man kommer till USA. Jag gillar Sverige jättemycket, men det är lätt att bli begränsad i tanken här, säger Malin Stråhle.

Överlevde kraschen
Hennes it-konsultfirma överlevde kraschen och Malin Stråhle hann under sex år som egenföretagare arbeta med en hel del start-ups, bland annat kvinnosajten Women.com.

Där var hon med och lanserade en ny butik, en satsning som föregicks av en undersökning om vad de kvinnliga kunderna ville ha på sajten: ville de ha en community, enkelhet eller expertråd?

Resultatet visade att kvinnorna ville ha alltihop lika mycket.
På engelska talar man om de tre c:na: community, content och convenience. Malin Stråhle menar att alla dessa tre bitar måste finnas på plats om man vill skapa en framgångsrik sajt som riktar sig till kvinnor. Dessutom måste man erbjuda ett mervärde, en förbättring av kvinnornas vardag.

Vad Paf.se erbjuder kvinnor är möjligheten att drömma sig bort för en stund. Den genomsnittliga spelaren på Paf.se är kvinna, 37 år gammal och bor utanför storstäderna.

– Vår snittkund söker ett litet avbrott från vardagen. Hon har inga barer eller biografer runt hörnet. Barnen börjar komma upp i tonåren och hon börjar få tillbaks sin egen tid. Hon spelar bingo medan mannen kollar på tv, säger Malin Stråhle.

Kvinnor gillar turspel
Att det är just kvinnor som fallit för nätbingo är ingen överraskning för spelbranschen. Kvinnor är traditionellt mer förtjusta i turspel medan män föredrar skicklighetsspel.

På pokersajterna är en stor, ibland överväldigande, majoritet av spelarna män. På Paf.se däremot, där det bara finns turspel, är 75 procent av användarna kvinnor. Många av dem har måttlig erfarenhet av webben, vissa ingen alls.

Malin Stråhle berättar om ett samtal där hon försökte förklara för en kund hur hon kunde sätta in pengar att spela för.
- Efter en stund insåg jag att hon varken hade internetbank eller kreditkort! Hon gick istället till sitt bankkontor och förde över pengar till ett Paynova-konto. För flera av våra kunder är bingo den första kontakten med internet.

Utländska konkurrenter
Paf.se är inte ensamma om att vilja locka nya spelare till nätbingon. Flera utländska sajter som vänder sig till en svensk publik har dykt upp det senaste året – sådana som inte har tillstånd att driva lotteriverksamhet i Sverige. Dessutom har både Svenska spel och Bingolotto var sin bingotjänst på nätet, och Bingolottos har vuxit snabbt: från noll till 30 000 på ett drygt halvår.

Men fortfarande är antalet bingospelare en fjärt i rymden i jämförelse med det antal spelare – och de fantasisummor – som pokerspelandet driver in. Ett av skälen torde vara att män spelar för mer pengar än kvinnor, ett annat att målgruppen för pokern varit lättare att få fatt i: unga män är oftare nätvana än kvinnor i yngre medelåldern.

– Det är en helt annan utmaning att hitta hem till den svenska kvinnan än det var att hitta hem till den svenska mannen, säger Malin Stråhle.

Underlättar vardagen
Antalet sajter som försöker hitta hem till den svenska kvinnan ökar: flera nya kvinnofokuserade sajter har startats, exempelvis nättidningen Salong K. Kvinnor står för 80 procent av vardagsinköpen och kvinnors liv blir mer och mer pressat, menar Malin Stråhle. Här finns ett behov att fylla.

Malin Stråhle tror att framgångsreceptet för den som vill tjäna pengar på kvinnor på nätet är att hitta tjänster som underlättar i kvinnors vardag. De flesta av de sajter som finns på nätet i dag tycker hon är ”stentråkiga”.

– Till exempel SEB, min bank, borde öppna diskussionsforum inom olika områden och ge möjlighet för oss kunder att chatta med experter nästan dygnet runt. Jag kan tänka mig att bankerna skulle vara tveksamma till att låta folk chatta om fonder – men det chattas ju i vilket fall!

Röda siffror
Paf.se är långt ifrån stentråkig – och snart har sajten lockat 100 000 användare. Men även om tillväxten är strålande är siffrorna fortfarande röda. Anledningen är enligt Malin Stråhle att man fortfarande är inne i en uppbyggnadsfas och lägger pengarna på utveckling och marknadsföring.

– Vi ägs av Ålands penningautomatförening som är helt ideell och har funnits i 40 år. De har en långsiktighet i investeringen.
Och än syns ingen mättnad i efterfrågan på bingotjänster, Paf.se fortsätter växa.

– Utmaningen nu är att behålla känslan av familj och tillhörighet på sajten när den växer. Det finns en fantastisk gemenskap, och det är själen i vår sajt. Det finns en tydlig gräns när ett nätverk blir för stort för att man ska orka ha en relation till alla.

För att inte tappa bort sin själ tittar Paf.se nu på olika lösningar för att skapa mindre communities på sajten. Exakt vad de funderar på vill Malin Stråhle inte säga – konkurrensen på bingomarknaden är stenhård och gratistips till konkurrenterna kan Paf.se inte kosta på sig.

Och även om kvinnor är en het målgrupp tror inte Malin Stråhle att de får fortsätta dominera på Paf.se. Männen hittar nog dit de också.

– På sikt kanske vi ser en utjämning – för där kvinnorna är, dit kommer männen.

Fakta

Gör: Vd på spelsajten Paf.se
Bakgrund: Utbildad arkitekt. Har drivit eget som it-konsult i USA och arbetat som arkitekt.
Ålder: 35 år.
Familj: Sambo.
Bor: Stockholm.
Intressen: Segla, cykla, åka snowboard och längdskidor – gillar att vara ute.