Beställvideo, alltså så kallad video-on-demand eller vod, har inte gjort så mycket väsen av sig hittills, men nu verkar marknaden vara på väg att ta fart på allvar.

Enligt analysföretaget Isuppli får vi se en explosionsartad tillväxt med början 2008.

SF, som är en av veteranerna inom området i Norden med sin SF Anytime-tjänst, tycker sig redan ha sett en ordentlig ökning av intresset.

– Vi startade 2002 i Sverige och till att börja med var det förstås väldigt begränsat och det var mest teknikmogna som ville testa. Under det senaste halvåret har både antalet användare och omsättningen ökat väldigt mycket, säger Henrik Nilsson, marknadschef på SF Anytime.

Snart tusen titlar
En anledning till att intresset tagit fart på sistone är att det finns mer att välja på.

När SF Anytime startade fanns det bara 100 filmer, vilket inte gav mycket till urval. Nu finns det 800 titlar och till årsskiftet ska gå att välja bland närmare 1 000 titlar.

Sedan har också TV4 lyckats bra med sin satsning TV4 Anytime som är ett samarbete mellan TV4 och SF Anytime där det går att hyra film från SF Anytimes databas och se TV4:s program.

Det här är bra nyheter för filmbolagen som får en ytterligare en kanal för legal försäljning av film.

För videouthyrarna kan det bli kärvare. En undersökning som analysbolaget Forrester Research gjort visar att de som testat beställvideo hyrde elva procent färre filmer i butik än tidigare och då var utbudet av beställvideofilmer mycket mindre än i videobutikerna.

– Butikernas marknadsandelar kommer säkert att minska så vi kommer nog att få se konsolideringar i den branschen om några år, men de närmaste åren är vi mer komplement än konkurrent, säger Fredrik Nilsson.

90 dagar efter dvd

Framtiden för beställvideo verkar alltså ljus, men mycket hänger på hur filmbolagen behandlar leverantörerna och tittarna.

I dag släpps till exempel inte beställvideofilmer förrän 90 dagar efter att de släppts på köp-dvd.

Ett annat problem är att det inte alltid är möjligt att se filmen på en annan enhet än den dator den laddats ner till.
– Det krävs att bolagen är liberala när det gäller vad kunderna får och inte får göra för att få dem att handla film på det här sättet, säger Henrik Nilsson.

Och sedan måste det finnas många filmer att välja på och det är inte helt enkelt att utöka sortimentet.

– Det är mycket jobb med att få alla rättigheter som behövs. Det är inte bara för oss att hämta filmerna ur en databas och lägga ut dem, vi får råfilm från filmbolagen som vi sedan måste koda och det kostar pengar och resurser, säger Henrik Nilsson.

Fakta

Beställvideo, video-on-demand, är en tjänst som gör det möjligt att välja en film ur en databas som sedan strömmas eller laddas ner till användarens dator.

Ofta kan filmen ses under 24 timmar och sedan spärras uppspelningen.

Den första kommersiella tjänsten lanserades i Hongkong 1990 och gick med stor förlust.