Mer än hälften av de tillfrågade i en ny undersökning om EU-medborgares inställning till rfid-tekniken vill se ändrade lagar för att de smarta chipsen inte ska missbrukas av företag och regeringar, rapporterar BBC.

Samtidigt som en stor majoritet inser fördelarna med tekniken vill de försäkras om att informationen som lagras inte används för att intrång i privatlivet. USA har redan börjat använda rfid-chips i pass och flera andra länder är intresserade av tekniken.

– Undersökningen visar att folk i första hand är rädda för att förlora kontrollen, för att inte ha möjlighet att välja när och hur de utsätts för fara, sade Viviane Reding, EUs kommissionär för it-frågor vid en presskonferens, skriver BBC.

För att tillgodo se det kravet kan hon nu tänka sig att påbörja arbetet med ny lagstiftning på området under nästa år.

Bara 15 procent av de 2 190 tillfrågade organisationerna och personerna litar på att industrin själv ska reglera användandet av rfid-chips på ett bra sätt.

Undersökningen ska redovisas i sin helhet i slutet av året.

Fakta

  • RFID står för Radio Frequency Identification och är en teknik som lagrar information i en liten krets som kan läsas av via radiovågor.
  • Tekniken används inom flera områden och förutom i pass kan man till exempel hitta dem inom handeln, där de fungerar ungefär som streckkoder.