Den nya versionen av Internet Explorer har funnits ute i betaversion ett bra tag nu och alla betatestare av Windows Vista är givetvis väl förtrogen med produkten. Men nu kan alla ladda ner den engelska versionen av den skarpa produkten och inom någon vecka kommer den att dyka upp bland de viktiga uppdateringarna i Windows Update.

Firefox ökar
Med Internet Explorer 7 hoppas Microsoft kunna ta tillbaka lite av den tappade mark som man släppt till Firefox, Mozillas webbläsare som lyckats öka sina marknadsandelar under det gångna året där man på flera punkter legat före Microsoft i utvecklingen. Enligt Janco Associates mätningar hade IE marknadsandel på 76 procent i juli att jämföra med 84 procent ett år tidigare. Även Netapplications mätningar visar att Microsofts webbläsare har tappat, dock inte lika mycket, men mätningen från september visar att IE ligger på en marknadsandel på 82,1 procent, den lägsta på två år. Enligt samma mätning har Firefox 12,4 procent av marknaden medan trean, Apples Safari, ligger på 3,5 procent.

Högre säkerhet
Internet Explorer 7 är en rejäl uppgradering jämfört med version 6 inte minst när det gäller gränssnittet där det mest utmärkande är att öppnade sidor lägger sig i lätttillgängliga flikar. Men även säkerheten har höjts, exempelvis med ett verktygsfält för nätfiske och ökat skydd mot skadliga ActiveX-koder. Dessutom finns en rad nya administrativa funktioner som gör det möjligt att använda Active Directory Group Policy för central administration av webbläsaren.

Microsofts nya webbläsare fungerar bara om man har XP SP2, Windows XP 64-bit Edition eller Windows Server 2003 Service Pack 1.

Ladda ner Internet Explorer 7
Senaste Firefox kan hämtas här