Det är internetoperatörerna som har ansvar för vad användarna gör på nätet. Det konstaterar fogedretten i sin dom som meddelades idag. Domen betyder att Tele 2 - och alla andra operatörer i Danmark - måste hitta ett sätt att blockera kundernas tillgång till sajter som betraktas som olagliga. Tele 2 tänker överklaga domen.

– Vi kan bara uppfylla kraven genom att spärra förbindelsen till hela internet för alla våra kunder. Och det är vi inte intresserade av, sa Tele 2:s juridiske chef till Computerworld när Ifpi i juli tog saken till domstol.
Men rätten anser att en enkel dns-blockering, av samma typ som när man blockerar barnporrsajter, är tillräckligt. Även om mer kunniga användare lätt kan ta sig runt blockeringen. Domen kommer troligen att få konsekvenser för hela branschen.

– Vi är minst sagt upprörda över domen, som betyder att vi nu måste hålla ett öga på vad användarna har för sig på nätet, säger branschorganisationen Telekommunikationsindustriens direktör Ib Tolstrup till Computerworld.
– Det kan ju sprida sig till vad som helst. Nästa gång kan det vara frågan om att blockera sajter med olovlig mjukvara eller motsvarande, säger Ib Tolstrup.

Från danska kulturministeriet har hållningen hittills varit att danska användare av Allofmp3 handlar på den i god tro. Den uppfattningen kan nu komma att revideras.
Sajten, som säljer mp3-låtar billigt och utan digitalt skydd, ägs av företaget Mediaservices. Företaget betalar 15 procent av intäkterna till Roms, den officiella ryska licensorganisationen. Skivbolagen genom Ifpi hävdar att Roms inte har mandat att förvalta rättigheterna.

Ifpi anser att Allofmp3 är olaglig både i Ryssland och utanför och driver rättsfall runt om i Europa.
– Det är två fall på gång i Ryssland och ett interimistiskt förbud på väg i Tyskland. Den italienska sajten Allofmp3.it har också tagits ner, säger Alex Jacob på Ifpis Londonkontor till Computerworld.