Cisco och Microsoft, två företag med stora intressen i Kina, ställdes mot väggen under FN-konferensen Internet Governance Forums, IGF, andra dag. Microsoft tycks nu vackla i sin inställning till att göra affärer i världens största diktatur. Läget har blivit sämre, säger Fred Tipson, policyansvarig på Microsoft rapporterar BBC.

– Kanske måste vi se över vår närvaro där igen.

Detta efter år av kritik för att företaget hjälper den kinesiska regimen att till exempel censurera ord från Microsofts bloggtjänst på MSN, Microsoft Network. Ord som ”demokrati”, ”frihet” och ”demonstration” förbjöds när tjänsten lanserades, en åtgärd Microsoft försvarade med att företaget måste följa lokala lagar i de länder där det agerar.

Kritik mot regimen
Nu är det snarare hård kritik mot den kinesiska regimen Fred Tipson för fram.

– Vi måste bestämma oss för om förföljelsen av bloggare har nått en gräns där det blir oacceptabelt att göra affärer där, säger han till BBC.

Men någon total avbön från Microsofts Kinapolicy gör inte Fred Tipson. Under tisdagens debatt på IGF om öppenhet på nätet försvarade han företagets verksamhet i diktaturer.

– Vi optimerar tillgången till information för användare och regeringar som Amnesty riktar kritik mot.

Cisco försvarar sin försäljning
Ciscos representant Art Reilly pressades hårt under debatten av frågan om affärer med den kinesiska polisen. Enligt människorättsaktivister kan utrustning från Cisco ha använts för censur och hjälpt polisen att förfölja dissidenter. Men utrustningen som säljs till Kina skiljer sig inte från den som säljs till andra länder, säger Art Reilly, strategisk policychef på Cisco, och gör en jämförelse med hur webbplatser blockeras från vissa uppkopplingar även i länder utan statlig censur.

– Teknologin är densamma som används av föräldrar och bibliotek för att ge dem möjlighet att filtrera vad deras barn kan se, för att undvika möjligheten att se pornografi och så vidare.

”Ingen censur i Kina”
Mest förvåning väckte nog en kinesisk regeringsrepresentant när han ställde sig upp och förnekade all form av internetcensur i landet.

– I Kina har vi ingen mjukvara för att blockera webbplatser. Ibland har vi svårt att nå dem, men det är ett annat problem.

Inte heller ville han kännas vid att kinesiska journalister förföljs.

– Vi har hundratals journalister i Kina och några har blivit arresterade. Det har ingenting att göra med yttrandefrihet, fortsatte han enligt BBCs reporter på plats.

Fakta

  • Nio statligt godkända operatörer har möjlighet att erbjuda fysisk internettillgång i Kina.
  • Tusentals webbadresser är blockerade på routernivå.
  • Den som försöker nå en blockerad adress ges ett vanligt felmeddelande. Andra regimer, som den i Saudiarabien, deklarerar öppet att adressen är censurerad.
  • Statlig licens krävs för att driva en webbplats och licensinnehavare hålls ansvariga för allt material som publiceras av webbplatsens användare.
  • Google, Microsoft och Yahoo har alla pekats ut för att samarbeta med den kinesiska regimen genom att censurera bloggar och nyheter eller genom att lämna ut personuppgifter om dissidenter.

Källa: Human Rights Watch, Amnesty International