Esprimo Q5000 finns i två utföranden och man kan välja mellan en Celeronprocessor eller Intels nya Core Duo-processorer. Väljer man det senare alternativet får man hårddisk på 80 GB och 1 GB ram. I priset på 7 700 kronor ingår då även kretsar för trådlösa nät och bluetooth.
Det kan jämföras med Apples Mac Mini som kostar 7 000 kronor med samma konfiguration. Då ingår inte tangentbord eller mus, vilket Fujitsu Siemens skickar med.

När jag gjort klart installationen av mina favoritprogram, exempelvis Adobe Creative Suite och Microsoft Office, samt skapat en ny partition för att kunna köra Linux märker jag direkt att 80 GB är i minsta laget.

Bra tillbehör
Ett perfekt tillbehör är den externa hårddisken Iomega Minimax som ursprungligen designades för att passa Mac Mini.

Hårddisken går att få för en tusenlapp om man nöjer sig med 160 GB och fungerar även som usb- och firewire-hub. Dessvärre kan man inte använda externa hårddiskar för att installera alternativa operativsystem så Ubuntu Linux Edgy Eft, som jag testar ihop med Q5000, får tryckas in på den ordinarie hårddisken.

Med Edgy Eft följer den nya bootfunktionen Upstart som avsevärt snabbar upp startproceduren. Den bidrar nog till att datorn även på andra sätt ger ett rappt intryck.

Kanske är det också så att man inte har så höga förväntningar på en sån här, leksaksliknande dator och att man därför blir positivt överraskad.

Klarar spel
Fujitsu Siemens gör inte som Apple utan framställer Esprimo Q5000 som en kontorsdator och betonar att den inte är det bästa alternativet för speldårar. Men när jag testar att köra spel som Microsofts sprillans nya Zoo Tycoon 2 upplever jag att datorns grafikprestanda räcker till mer än väl.

Eftersom Esprimo Q5000 bygger på Intels mobila plattform har den en del finesser som man känner igen från bärbara datorer. Det gäller inte minst trådlösa kretsar, och på baksidan sitter därför en antenn som lätt går att skruva loss.
Eftersom det är standardkomponenter som används har inte heller Ubuntu några svårigheter med att identifiera dem och koppla upp datorn till mitt trådlösa nät.

Fläkten hörs
Q5000 liknar inte bara Apples Mac Mini utan även Aopens Mini PC, som exempelvis säljs av svenska Captech. Den senare modellen har jag inte testat, men medan Mac Mini är i det närmaste ljudlös kan jag konstatera att Fujitsu Siemens inte lyckats sänka ljudet lika mycket.

Visserligen låter Q5000 mycket mindre än en fullstor dator, men eftersom jag troligen väljer att ställa den bredvid skärmen hörs fläkten ganska väl, särskilt när datorn får mycket att göra.

Sammantaget kan dock konstateras att Esprimo Q5000 är en mycket behaglig arbetskamrat som även borde fungera utmärkt som extradator hemma eller varför inte i barnkammaren.

Fakta

Mått: Fujitsu Siemens nya dator har samma utförande som Apples Mac Mini och Aopens Mini PC med måtten 5 x 16,5 x 16,5 cm.
Vikt: 1,7 kilo (Mac Mini väger 1,3 kilo).
Pris: 7 700 kronor med 80 GB hårddisk och 1 GB ram.

Betyg (1–5)
Storlek/form: 5
Användar-
vänlighet: 5
Prisvärdhet: 4
Funktioner: 4
Känsla: 5
Medel: 4,6