– Det försvårar spårningar som görs i utredningar, säger Bengt Angerfelt, säkerhetspolisens representant i S-BIT, Rikskriminalpolisens och Säpos samordningsfunktion för brottsrelaterade it-incidenter.

Ett exempel på anonym internetaccess är att med kreditkort enkelt köpa tidsbegränsad åtkomst via trådlösa surfzoner. Både Telias Homerun-tjänst och The Cloud, som i vår ska lanseras stort i samarbete med Telenor, erbjuder detta.
Under senaste året har dessutom kommersiella svenska webbtjänster som Jonas Birgerssons Relakks och IDGs Dold.se börjat erbjuda mer eller mindre anonym nätsurfning mot en avgift.

– Vi är medvetna om det, säger Bengt Angerfelt.
– Allt som försvårar spårningar är ett problem. Samtidigt finns det en rad saker man tittar på i en utredning och det här är bara en komponent. Det finns andra spår att följa.
Stefan Kronqvist, chef på rikskriminalens it-brottsrotel, bekräftar problemet:

– Det uppstår situationer när man spårar ett meddelande och plötsligt hamnar i ingenstans. Det är inget att göra åt, när tjänsterna i sig inte är något brottsligt.

Hoppas på nya lagen
I dag finns det begränsade möjligheter att med lagens hjälp komma åt den som begår brott i skydd av en anonymitetstjänst.

Lagen om elektroniska anslagstavlor skulle möjligen kunna tillämpas, men polisen ställer framför allt hoppet till den kommande trafikdatalagen som nu är under utredning på justitiedepartementet.

– Vi får väl se var det landar när utredningen är färdig, säger Bengt Angerfelt.

Enligt Per Lagerud, ämnesråd på justitiedepartementet och sakkunnig i utredningen, har man ännu inte diskuterat just anonymitetstjänsterna, men han medger att de kan påverka hur lagtexten skrivs.

Polisen ska kunna pussla ihop tillräckligt om en misstänkt utifrån bitar av information från flera olika nät- och tjänsteoperatörer.

– Har man inte alla uppgifter om personerna måste man ändå spara de uppgifter man har, säger Per Lagerud.
Fredrik Bernsel, ansvarig på IDG för Dold.se, tycker inte att IDG-tjänsten borde oroa polisen:
– De riktiga brottslingarna hittar andra sätt att vara anonyma. Om det rör sig om allvarlig brottslighet tror jag inte man anlitar en kommersiell tjänst. Finns det pengar i botten sätter man upp en egen tjänst i stället.

För ”vanliga människor”
– Vår tjänst riktar sig till vanliga människor som vill skydda sig mot övervakning och enligt en marknadsundersökning vi gjort bland våra användare är det väldigt få som ens befinner sig i gråzonen, säger Fredrik Bernsel.
Säpos Bengt Angerfelt poängterar att det finns högst rimliga skäl till att man vill vara anonym på internet, och att det blir ett problem först i brottsliga sammanhang.
– Anonymitet betyder inte alltid att man ska begå brott, förhoppningsvis är det tvärtom.

Fakta

  • Trafikuppgiftsutredningen har till uppgift att genomföra EUs direktiv om lagring av trafikdata.
  • För Sveriges del krävs en lagändring för att implementera direktivet, som kräver att internet- och teleoperatörer lagrar ip-nummer på ett sätt som kan koppla ihop nummer och abonnent och att data sparas i upp till två år.
  • Kraven kan även komma att ställas på tjänste­leverantörer.